Tužiteljstvo BiH

Mutap i ostali: Evo što se nalazilo u dnevniku optuženog

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je tijekom ulaganja materijalnih dokaza kazao da se radi o svesci čije bilješke počinju 8. veljače 2016., kada je smrtno stradao Memić.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2022. u 16:19 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku uvođenja dokaza Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na suđenju za prikrivanje dokaza, pročitani su dijelovi sveske oduzete od optuženog Zijada Mutapa u kojoj se nalaze bilješke o kretanjima optužene Alise Ramić i Dženana Memića, od dana kada je stradao u Sarajevu u veljači 2016. godine.

Slučaj se vodio kao prometna nesreća

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je tijekom ulaganja materijalnih dokaza kazao da se radi o svesci čije bilješke počinju 8. veljače 2016., kada je smrtno stradao Memić, dodavši da dnevnik završava 15. studenog 2019. godine.

Tijekom čitanja dijelova sveske, tužitelj Hasanspahić je rekao da sveska počinje rečenicom: ''Alisa izlazi oko 20 sati da se nađe sa drugaricom Zerinom (…) Dženan zove Alisu i zove da se vide (…) Alisa i Dženan se nalaze kod Brajlovića'', dodavši u nastavku da dolaze na početak Velike aleje te da se kreću prema Vrelu Bosne.

''Zovem Alisu oko 22 sata, telefon zvoni, a onda se javlja neki muški glas i kaže da je policajac (…) Dolazim na lice mjesta i vidim kola hitne pomoći (…) Policija kaže da ih je udarilo vozilo'', pročitao je tužitelj Hasanspahić, dodavši da ga je policajac upitao kako se zove Alisin bivši momak te da je čitava potraga vođena za zelenim autom i Mirzom Ploskićem, Alisinim bivšim momkom.

Čitajući rečenice iz sveske, tužitelj Hasanspahić je kazao da se slučaj vodio i kao prometna nesreća te da se te noći dogodio i incident u kafiću ''Babaluu'', a da su prije tog događaja Dženan, Hamza i Bakir bili u kafiću. Dodao je da je 13. veljače 2016. optuženi Mutap saznao da je Mirza slao poruke Alisi.

Dženan imao pucnjavu

U nastavku čitanja, tužitelj Hasanspahić je naveo da je Mutap 17. veljače zvao Dupovca, rekavši mu da treba uhititi sve Mirzine prijatelje i provjeriti.

''Zovem Muriza te mu kažem da je policija ispitivala Mirzu i drugove i da nisu pronašli nikakve dokaze'', pročitao je tužitelj Hasanspahić iz Mutapove sveske, dodavši da je 9. ožujka 2016. došao do zaključka da policija nema ništa te da su se oslonili na Alisu kao na jedinog svjedoka.

Mutap je, kako je tužitelj Hasanspahić pročitao, 11. srpnja 2016. dobio informaciju da je Dženan imao pucnjavu s Budnjom, da je navodno plaćeno 50.000 konvertibilnih maraka, ''s tim da je Ciganima dato 200.000 maraka da preuzmu odgovornost''.

Tužiteljstvo je na današnjem ročištu uložilo nekoliko desetina materijalnih dokaza, među kojima je zapisnik o saslušanju optužene Mutap u sarajevskom MUP-u i Tužiteljstvu, naredbe te nalazi i mišljenja medicinskih vještačenja optužene Mutap i Memića, set dokumentacije Kliničkog centra od prijema i nadalje za Mutap, službene zabilješke MUP-a KS-a o postupanju u vezi za izuzimanjem centralne jedinice u hotelu ''Crystal'' te naredbe za izuzimanje videonadzora sa objekata.

Saslušanje zaštićene svjedokinje

Tužitelj Hasanspahić je pročitao i dva zapisnika o saslušanju zaštićene svjedokinje M-11 iz 2021. godine. M-11 je izjavila da se sjeća da je nekad u vrijeme stradanja mladića putovala Alejom kombijem, kada je ''nešto lupilo i udarilo''.

''Ovaj kombi kojim smo išli bio je tamnozelene boje'', kazala je svjedokinja M-11.

Obrana trećeoptuženog Hasana Dupovca uložila je prigovor na ovaj iskaz, rekavši da isti nije uzet uz prisustvo zaposlenika Centra za socijalni rad, budući da se radilo o maloljetnoj osobi.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, tadašnjem šefu Odsjeka za prometne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. listopad, kada je planirano izvođenje materijalnih dokaza Obrana.

Kopirati
Drag cursor here to close