Nastavak suđenja

Mutap i ostali: Burzić tužiteljici rekla da naloži vještačenje i koga da zove

''Glavna tužiteljica je inzistirala da se sve radnje poduzimaju hitno. Ona je mene zadužila da kontaktiram vještaka… S njim sam razgovarala'', izjavila je svjedokinja.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2022. u 16:23 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine, svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavila je da je po nalogu nekadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić izdala naredbu za neurološko vještačenje optužene Alise Ramić.

Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, kazala je da je pomagala kolegi Merisu Ćati kada je vodio istragu o stradanju Memića. Navela je da je s Ćatom sjedila u istom uredu i da je u toj istrazi preduzimala određene radnje kada bi on bio odsutan.

Hitnost

''Istragu je od početka vodio Ćato. Ja sam za njega potpisivala neki dopis, jer su se hitno poduzimale radnje'', rekla je Ruždić.

Svjedokinja je kazala da je potpisala naredbu za neurološko vještačenje Alise Ramić dok je Ćato bio na bolovanju. Ruždić je napomenula da je ranije bilo obavljeno vještačenje, koje ''nije dalo rezultate''.

''Glavna tužiteljica je inzistirala da se sve radnje poduzimaju hitno. Ona je mene zadužila da kontaktiram vještaka… S njim sam razgovarala'', izjavila je svjedokinja.

Potvrdila je da joj je Burzić rekla kojeg vještaka da kontaktira, a da joj je on sugerirao da angažiraju još dva stručnjaka. Kazala je i da je po nalogu Burzić prisustvovala nekim ročištima na suđenju koje je vođeno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Ona je Obrani potvrdila da joj je poznato da je u okviru tog vještačenja bilo potrebno obaviti magnetnu rezonancu. Objasnila je da je uobičajeno da se u Tužiteljstvu zamijeni kolega na ročištu ili kada je potrebno poduzeti hitne radnje.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Zamjerke Obrane na dokaze Tužiteljstva

Na ročištu je bilo riječi i o nalazu vještaka oduzetih mobilnih telefona, od čega se za sada odustalo jer Tužiteljstvo u optužnici nije navelo imena vještaka koji su to radili.

Tužitelj Dubravko Čampara je rekao da Irhad Kos obavlja ova vještačenja za Tužiteljstvo u najvećem broju slučajeva, ali da su sada to uradili drugi vještaci. On je potvrdio da Tužiteljstvo do potvrđivanja optužnice nije bilo dobilo nalaz vještaka.

''To znači da ste podigli optužnicu prije okončanja istrage. Nažalost, optužnica je potvrđena bez ovako važnog dokaza'', prokomentirao je sudija Branko Perić.

Branitelj Kadrija Kolić je rekao da već pola godine od Tužiteljstva traži naredbu za vještačenje telefona. Tužitelj Čampara pozvao je Obrane da dođu u Tužiteljstvo i uzmu sve dokaze koji im trebaju, navodeći da ništa ne kriju.

Braniteljica Nina Kisić je kazala da nisu dobili tri neurološka vještačenja i da izgleda da Tužiteljstvo neke dokaze neće sada uložiti već da će ih predložiti u dopuni dokaznog postupka. Prema riječima Kolića i Kisić, takvi postupci predstavljaju zloupotrebe i procesne prijevare.

Suđenje se nastavlja 6. listopada, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close