Na svom kanalu

Mostarsko muftijstvo objavilo 3D model ''Mevlana''

Nakon postavljene table Muftijstvo mostarsko objavilo je i 3D model Interkulturnog centra "Mevlana"
Vijesti / Flash | 01. 03. 2024. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je postavljena tabla kraj zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Muftijstvo mostarsko je na svom Youtube kanalu objavilo 3D model ''Interkulturnog centra "Mevlana" na vakufu Ahmed-age Lakišića'' u Mostaru.

U opisu videa navode kako je na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem-ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar na sjednici održanoj 24. veljače 2024. godine jednoglasno usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema, koji je izradio Projektni biro Modular d.o.o., te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

Podsjetimo, u subotu 24. veljače na spomenutoj lokaciji postavljena je tabla s izgledom projekta Interkulturnog centra ''Mevlana'', na kojoj je navedeno i planirano razdoblje izvođenja radova.

Video: 3D model Interkulturnog centra "Mevlana" 

Na postavljanje ove table tada su reagirali su iz Grada Mostara, rekavši da je to klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji. Istaknuli su da na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv ma protupravno postavljenoj tabli.

Planiran Islamski centar

Tada su rekli kako će daljnje radnje biti poduzete kako bi se nelegalna tabla uklonila s lokacije gradskog parkinga.

Medžlis je u subotu 24. veljače objavio kako je na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju ''Centra Mevlana''.

''Prvi službeni zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju Islamskog centra, Odjelu za urbanizam Grada Mostara Medžlis Islamske zajednice Mostar, uputio je 2002. u kojem se opisane potrebe muslimana Hercegovine za središnjom džamijom i pratećim objektima koji bi se koristili u odgojno-obrazovne, kulturne i znanstvene svrhe, a koji bi se gradio na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema na kojem je Austro-ugarska vlast izgradila željezničku postaju, a 1994. godine osnovano Hrvatskog narodno kazalište'', kazao je ranije za medije Salem Dedović mostarski muftija uoči prošlogodišnjih prosvjeda koji su krenuli oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. 

Video: Islamski centar

Gradski ''oci'' komentirali tablu

Na konferenciji za medije nakon prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mostara je rekao kako postavljanje table smatra ''jednim neodgovornim činom i provokacijom'' i ''političkim folkorom u kontekstu izborne godine i svega što se događa u Mostaru''.

Između ostalog tada je rekao kako središnja gradska zona ima regulacijski plan iz 1996. godine. 

''Sukladno tom gradskom planu nije bila predviđena planirana kakva izgradnja'', rekao je Kordić.

S druge strane, predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić rekao je kako podržava zahtjeve Islamske zajednice i Muftijstva mostarskog rekavši kako su to legalni zahtjevi.

''Ti zahtjevi nisu od prije nekoliko dana, nego datiraju još i 2002. i 2005. godine, ali način na koji se događalo želi se spočitati politici. A politika, barem što se tiče Stranke demokratske akcije kojoj pripadam i kojoj sam predsjednik, s ovim nema veze, osim što daje podršku da se sve ovo radi sa zakonom i legalno. Naravno da Islamska zajednica ima pravo podnijeti zahtjev i mi ćemo to sigurno podržati, ali još uvijek nije usvojen regulacijski plan centralne zone i mi smo danas postavili pitanje dokle se došlo jer bi željeli da se u tome regulacijskom planu nađe takav interkulturalni objekt'', rekao je. 

''Trebalo bi uputiti novi zahtjev za ovaj centar, koji još nije ni došao u Gradsku upravu Grada Mostara i sigurno da ćemo raspravljati i pomoći barem što se tiče mene i SDA, ali sve na jedan normalan i kulturan način'', rekao je Marić. 

Kopirati
Drag cursor here to close