Dogovor je pao

Gotovo s prosvjedima zbog gradnje kazališta u Mostaru

Kordić je naveo da je sastanak održan ''kako bi razgovarali o svim otvorenim temama i suradnji''.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2023. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskazali smo dobru volju svih sudionika da sva otvorena pitanja rješavamo dijalogom, te kako nema potreba za bilo kakvim prosvjedima. Interes svih nas je mir i stabilnost, kao i vladavina prava, a nikako destabilizacija izgrađenih odnosa i suživota'', poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić nakon sastanka sa muftijom mostarskim mr. Salemom ef. Dedovićem.

Kordić je naveo da je sastanak održan ''kako bi razgovarali o svim otvorenim temama i suradnji''.

Sastanku je nazočio i predsjednik Gradskoga Vijeća Salem Marić.

''Osobno sam istaknuo da kao gradonačelnik Mostara gledam sve naše žitelje, kao i religijske zajednice na jednak način. Zajedno s predsjednikom Vijeća iskazali smo jasan stav kako svaki zahtjev s bilo koje strane došao radilo se o izgradnji objekata ili drugih potreba prema gradu, a koji ima zakonsko uporište treba biti i realiziran. Raduje me da je gospodin muftija razumio sve procese kroz koje prolazimo'', dodao je Kordić.

Podsjetimo, 23. lipnja održan je posljednji prosvjed protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u središnjoj gradskoj zoni, a organizator prosvjeda bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na prosvjedu tada zahvalio je prosvjednicima što su "prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću".

''Ovdje se različitim oblicima neciviliziranog postupanja kojima krše vjerska i ljudska prava te opća humanistička načela demokratskog svijeta. Ovo je treći put da smo izašli, izaći ćemo i 33. i 133. put, to je naše demokratsko pravo iskazivanja neslaganja s ovime. Mi smo za civilizirani, napredni, sređeni Mostar u kojem je komotno svima'', rekao je tada Dedović.

Naglasio je tada i kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu.

"Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekt se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uvjetima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sustav grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac", izjavio je muftija mostarski tom prilikom.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar. 

Kopirati
Drag cursor here to close