Primjer mostarskog slučaja

Interne kazne ne sprječavaju policijsko nasilje

Istraživanje Detektora otkriva da policajci ne samo da nisu uklonjeni iz policije nego nikada nisu ni odgovarali disciplinski.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2023. u 18:37 Detektor.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine disciplinskih postupaka protiv policajaca otišle su u zastaru zbog proceduralnih nedostataka, a slučajevi policijskog nasilja koji su uznemirili javnost u Bosni i Hercegovini prošli su nekažnjeno ili se dugotrajni postupci još uvijek vode, pokazuje istraživanje Detektora

Dvojica mostarskih policajaca čiji je snimak premlaćivanja muškarca postao viralan tijekom pandemije, nikada nisu disciplinski odgovarali.

Zastara slučaja

Usprkos presudi za nanošenje lakih tjelesnih ozljeda, oni i dalje rade u policiji i nisu snosili nikakve posljedice. Zbog nedostataka u policijskom sustavu njihov slučaj je zastario nakon što nije na vrijeme formirano disciplinsko povjerenstvo.

Stotine prijava protiv policijskih službenika nisu mogle biti disciplinski procesuirane zbog nepostojanja disciplinskih povjerenstava, pokazuje istraživanje Detektora.

U policiji Hercegovačko-neretvanske županije kažu da se to dogodilo jer četiri godine nije bilo policijskog komesara koji je trebao imenovati članove povjerenstva.

Zbog tog propusta nitko nije snosio odgovornost.

Za to vrijeme je u HNŽ-u je bilo oko 700 disciplinskih prijava. Sve koje su ocijenjene kao osnovane, u međuvremenu su zastarjele.

Prema dokumentima koje je prikupio Detektor, u Unsko-sanskom kantonu zastarjelo je više od 30 predmeta, veliki broj, jer policija nije pronašla način da tijekom pandemije vodi postupke.

Širom Bosne i Hercegovine svake godine pokrenu se stotine disciplinskih postupaka protiv policajaca. Oni su, prema zakonima i pravilnicima, javni, ali prema tumačenju policijskih agencija, to nisu i dokumenti iz postupaka. Gotovo sve policijske agencije su odbile zahtjeve Detektora da dostave dokumente o disciplinskim postupcima vođenim u posljednjih pet godina.

U tom periodu u BiH je provedeno najmanje 1.900 disciplinskih postupaka protiv policajaca, pokazuju podaci koje je prikupio Detektor.

Dobro poznat slučaj 

Slaven Blažević je u travnju 2021. godine bio vani nakon 21 sata, kada je već počeo policijski sat zbog pandemije koronavirusa.

Dvojica policajaca koji su pratili kretanje građana uočili su ga. Dok se probao skriti od njih, Blažević je došao do ulaza u zgradu, koji je bio zaključan. Tu su ga policajci sustigli i počeli tući.

"Na svu sreću, u svoj toj nesreći, tu je instalirana kamera od čovjeka koji ima neki svoj privatni biznis i ta kamera je, u biti, zabilježila taj događaj”, prisjeća se Blaževićev odvjetnik Marijo Miletić.

Ovaj snimak postao je viralan i pokrenuo lavinu reakcija i prosvjede građana ispred zgrade policije. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) HNŽ ubrzo se oglasilo, ispričalo građanima i obećalo brzu reakciju.

Uz informaciju da su sve proslijedili Tužiteljstvu, iz Ministarstva su rekli da "ovakvom ponašanju i ovakvim licima ne može i ne smije biti mjesto među policijskih službenicima".

Slučaj je ubrzo zaboravljen. Istraživanje Detektora otkriva da policajci ne samo da nisu uklonjeni iz policije nego nikada nisu ni odgovarali disciplinski.

Mostarska policija je pokrenula internu istragu, ali nikada nije formirala disciplinsko povjerenstvo koje bi ispitalo odgovornost policajaca Armina Vrače i Jusufa Penave.

Bez disciplinskog postupka 

Glasnogovornik policije Ljudevit Marić kaže da su oni napravili povredu službene dužnosti prevelikom upotrebom sile, ali da nije vođen disciplinski postupak.

"U vrijeme njihovog kršenja službene dužnosti nije bilo komesara policije", kaže Marić.

Podsjetimo, HNŽ nije imao komesara od 2018. do 2022. godine jer ga Vlada nikada nije imenovala.

"Nismo imali pravni mehanizam da suspendiramo policijske službenike", dodaje Marić.

Iako je Ministarstvo reklo da su Vrače i Penava "udaljeni s dužnosti", u stvarnosti suspendirani su tek u studenom 2022. godine, nakon što je imenovan policijski komesar, godinu i pol od premlaćivanja Blaževića.

Do tada se protiv njih već vodio krivični postupak.

U međuvremenu su bili samo interno preraspoređeni tako da nemaju doticaja s operativnim radom.

"Bez obzira na ovo što su napravili, nisu bili suspendirani odmah na početku", kaže njihov odvjetnik Haris Hakalović.

Uvjetne kazne

Dvije godine od događaja, dvojica policajaca pravomoćno su osuđena na uvjetne kazne od po deset mjeseci zatvora zbog napada na Blaževića. Kazna za nanošenje tjelesnih ozljeda neće biti izvršena ako četiri godine od pravomoćno ne počine novo krivično djelo.

Policija u Mostaru je odmah nakon izricanja pravomoćne presude ukinula suspenziju.

Tako su policajci pod suspenzijom proveli šest i po mjeseci. U međuvremenu su se i ispričali Blaževiću za svoje ponašanje.

Disciplinski postupak protiv njih je obustavljen jer je u međuvremenu nastupila zastara.

Vrače i Penava vraćeni su na svoje ranije pozicije u interventnoj jedinici, u koju ulaze samo najspremniji policijski službenici.

Prema Zakonu o policijskim službenicima HNŽ, njima bi radni odnos prestao ako bi bili osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci ili više.

Presudan detalj 

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo da se policajcima izrekne bezuvjetna zatvorska kazna, tvrdeći da bi se višom kaznom postigla svrha kažnjavanja i zaštitio ugled i dignitet policije, kao i da je izvinjenje došlo prekasno pa je pitanje koliko je ono iskreno i zašto nije došlo ranije.

Navedeno je i kako Penava i Vrače nisu upoznali svoje nadređene o počinjenom djelu.

"Tužiteljstvo kompletan događaj koji je predmet optužbe smatra događajem bez presedana te je nepojmljivo da tako ugledne osobe koje obnašaju značajne policijske dužnosti u županiji, na tako beskrupulozan i drzak način izvrše djelo", navodi se u obrazloženju žalbe.

Blaževićev odvjetnik danas smatra da je objava snimka bila presudna za cijeli slučaj.

"Da nije bilo te kamere, sigurno ni mi danas ne bismo pričali ovdje o ovom predmetu i o svim ovim zbivanjima koja su evidentirana. (…) Naravno, kad je u pitanju riječ policijskih službenika, sigurno da ima veću težinu od riječi i glasa običnog čovjeka, i onda tu često zna doći do jednostavno stanja da se te stvari zatome, odnosno zataškaju", kaže Miletić.

Blažević i policajci Vrače i Penava nisu pristali na razgovor.

Nije jedini slučaj 

Osim u predmetu protiv njih, zastara u HNŽ je nastupila u još nekoliko stotina slučajeva, otkriva Detektor.

Glasnogovornik policije Marić kaže da nema točnih statističkih podataka, ali da mjesečno dobivaju oko 15 prijava. To znači da je u periodu kada nije bilo policijskog komesara primljeno najmanje 700 prijava. Za one koje su bile osnovane, u međuvremenu je nastupila zastara.

Marić kaže da se to dogodilo i u slučaju protiv Seada Ćesira, policijskog službenika koji je 2020. pravosnažno osuđen za nanošenje teške tjelesne ozljede u 2014. godini.

On je tada, prema presudi dostavljenoj Detektoru, jednog mladića u grupi koja se sukobila sa zaštitarima uhvatio za vrat i povukao unazad te ga više puta udario policijskom palicom po lijevoj nozi.

Mladić je pao i desnom stranom glave udario u zid. Dok je bio na zemlji i zapomagao, Ćesir ga je, prema presudi, udario policijskom palicom po ramenu, a potom i nogom u stomak i grudi. Zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, osuđen je na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Ćesir je bio suspendiran kada je podignuta optužnica, ali je nakon presude vraćen na posao. Također nije odgovarao disciplinski.

Ali Ćesir kaže da razlog nije bio nedostatak komesara.

"Ne, nego nitko nije smatrao da sam kriv", kaže.

Na pitanje da pojasni odgovor, govori da nije bilo disciplinske prijave niti je policija pokretala predmet prema službenoj dužnosti. Tvrdi da je cijeli sudski proces protiv njega namješten i da se žalio Ustavnom sudu.

Priznao krivicu 

Nakon nekoliko godina bez vođenja disciplinskih postupaka, od imenovanja komesara krajem prošle godine u Mostaru se ponovo održavaju ročišta u postupcima protiv policajaca.

Novinari Detektora su u studenom 2023. godine prisustvovali ročištu u postupku protiv Đemala Mezića, dugogodišnjeg policajca.

On je optužen za težu povredu službene dužnosti jer je u srpnju 2023. godine sudjelovao u prometnoj nesreći u službenom automobilu sa 3,13 promila alkohola u krvi.

U prostoriji koja podsjeća na školsku učionicu, predsjednik tročlanog povjerenstva objasnio je Meziću da ga se tereti po dvije točke – "ponašanje koje narušava ugled organa" i "dolazak na posao u pijanom stanju".

Dok je sjedio u civilnoj odjeći nasuprot članovima povjerenstva, Mezić je priznao odgovornost i rekao da mu je žao zbog onoga što se dogodilo.

"Navodi iz zahtjeva su u potpunosti točni, mislim da je tužitelj upravu za sve što je iznio". kazao je.

On ne misli da je alkohol uzrok nesreće, već da je samo pokušavao izbjeći pješaka. To jutro nije popio svoju redovnu terapiju.

Životna lekcija 

"Bilo je vruće u Mostaru i navečer sam osjećao bolove u glavi. Pošto poznajem sebe, znam što me slijedi, otišao sam na pumpu te na pumpi kupio bočicu rakije, 0,2 litra", objasnio je Mezić.

Priznao je krivicu i tražio da članovi povjerenstva uzmu u obzir njegovu dobru raniju službu u policiji.

Disciplinski tužitelj je zatražio da se Mezić kazni te da mu se u obzir uzmu olakšavajuće okolnosti, koje podrazumijevaju da je priznao krivnju i iskazao žaljenje, kao i otežavajuće okolnosti, koje podrazumijevaju oštećenje službenog vozila.

"Naučio sam životnu lekciju", rekao je Mezić.

Kažnjen je smanjenjem plaće od 20 posto tijekom osam mjeseci i zabranom napredovanja u naredne dvije godine.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close