Raspisan natječaj

MUP HNŽ traži novog zamjenika komesara policije

Zamjenik komesara policije pomaže komesaru policije u rukovođenju Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2023. u 08:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije traži novog zamjenika komesara Policije.

Na stranicama Zavoda za zapošljavanje HNŽ objavljen je natječaj za posao zamjenika komesara. Pozicija i nadležnost zamjenika komesara policije uspostavljena je Zakonom o unutarnjim poslovima Hercegovačko-neretvanske županije. 

Zamjenik komesara policije pomaže komesaru policije u rukovođenju Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Opis poslova

Opis poslova i radnih zadataka zamjenika komesara policije je da mijenja komesara policije kada isti nije u mogućnosti obavljati dužnost rukovođenja Upravom policije zbog stvarnih ili pravnih razloga, da daje mišljenje komesaru policije prije donošenja odluke o raspoređivanju ili premještanju rukovoditelja u Upravi policije.

Zamjenik komesara trebao bi davati suglasnost kod raspoređivanja i premještanja rukovoditelja u Uredu komesara policije, načelnika Sektora uniformirane policije, i načelnika Sektora kriminalističke policije. Također trebao bi davati suglasnost na izbor sastava komisija i odbora koje uspostavlja ili predlaže komesar policije, te obavljati druge poslove koje mu odredi komesar policije.

Mandat zamjenika komesara policije traje četiri godine uz mogućnost produženja za još jedan mandat. Više informacija o javnom natječaju pogledajte ovdje.

Jedini u državi sa zamjenikom

MUP HNŽ jedini je u državi godinama djelovao bez komesara koji rukovodi Upravom policije, zbog čega je ova institucija bila u svojevrsnoj blokadi.

Najviše su ispaštali policajci, koji nisu imali mogućnost napredovanja, činovanja, niti odlaska u mirovinu. Ipak nakon višegodišnje blokade imenovan je komesar policije, ali i njegov zamjenik čija je pozicija uvedena kao dogovor SDA i HDZ-a kako bi postigli balans između Hrvata i Bošnjaka.

izmjene Zakona kojeg je usvojila Skupština HNŽ-a, a odnosi se na uvođenje zamjenika ravnatelja, izazvala je burne reakcije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako to ne postoji niti u jednom županijskom MUP-u.

OHR se tada također oglasio poručivši vlastima HNŽ-a da osiguraju profesionalnu policiju bez etničkih podjela. Djelatnicima je policije, pak, ključno osiguranje boljih uvjeta rada kao i da za svoj posao budu nagrađeni. 

Inače, ranije smo pisali da trakavica s ravnateljem policije u HNŽ-u traje još od 2013. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem komesaru Amiru Begiću.

Još prije isteka mandata tadašnje Neovisno povjerenstvo pokrenulo je novi natječaj za izbor kandidata za novog komesara kada odabiru Dragana Brkića.

Vlada HNŽ-a je taj prijedlog pokušala staviti na sjednicu, no točku o izboru komesara policije HNŽ-a nije bilo moguće uvesti jer su pojedini članovi Vlade napuštali sjednice.

Nakon nereda 2014. godine za v.d komesara je imenovan Dragan Brkić, koji u međuvremenu odustaje od imenovanja. Na ljeto iste godine je raspisan novi natječaj te je novi prijedlog Neovisnog povjerenstva bio Ilija Lasić.

Prijedlog ide Vladi, koja opet nije mogla zakazati niti održati sjednice radi izostanka ministara SDP-a i SDA. Nakon toga je neovisno povjerenstvo sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima HNŽ zakazalo sjednicu, tajnim glasovanjem ponovno potvrdilo kandidata Iliju Lasića te je u rujnu donesena Odluka o imenovanju Lasića za policijskog komesara, a ta Odluka je konačna i obvezujuća.

Lasić je stupio na funkciju u listopadu. 

No povijest se ponovila i 2022. godine. Pitanje komesara opet je potegnuto nakon što su dva policijska službenika pretukla mladića ispred ulaza zgrade, nakon čega su stranke pokrenule salvu komentara i osuda. Nakon tog događaja za 29. travanj Vlada HNŽ-a je najavila sjednicu s prijedlogom imena za vršitelja dužnosti policijskog ravnatelja. No sjednica je odgođena na zahtjev ministara iz reda SDA. Tada su se oglasili i Ured Visokog predstavnika i OHR navodeći da je odgovornost na vlastima HNŽ-a da osiguraju da imenovanje vršitelja dužnosti policijskog komesara ispunjava uvjete i kriterije predviđene zakonom.

MUP HNŽ-a konačno je dobio komesara i zamjenika policije MUP-a 28. listopada 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close