Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Poruka iz Mostara: Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi

Gradonačelnik Mario Kordić novinarima je kazao kako je poruka današnjeg dana "da se nikad ne ponovi i da se ne zaboravi".
Vijesti / Flash | 27. 01. 2023. u 13:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Židovskom groblju "Sutina" u Mostaru je u petak obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vijence su položili i svijeće upalili predsjednik Židovske zajednice Mostar Amir Gross Kabiri, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić te Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Sinagoga 

Gradonačelnik Mario Kordić novinarima je kazao kako je poruka današnjeg dana "da se nikad ne ponovi i da se ne zaboravi".

"Svake godine se prisjećamo stradanja Židova u holokaustu i naši narodi imaju poseban senzibilitet za ovu tragediju. Nažalost, i nama se 90-ih godina dogodila jedna velika tragedija. Ovo je dan kojim obilježavamo pijetet žrtvama stradalim u svim ratovima, a posebno u Drugom svjetskom ratu", poručio je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić podvukao je kako Mostar ima Židovsko groblje te izrazio nadu da će uskoro imati i sinagogu.

"Želimo da se naši sugrađani Židovi ovdje osjećaju sigurno, a mi ćemo im uvijek biti na raspolaganju", ističe on.

S 300 na 27 

Sara Romano Vujinović tajnica je Židovske općine Mostar već dvadeset godina. Iz obitelji njezinoga oca, kaže, 30 članova nestalo je u holokaustu.

"Od malena živim s tim. Otkako je formirana Židovska općina Mostar, a Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i Vijeće ministara potvrdilo taj datum za sjećanje, od tada svake godine dolazimo, položimo vijence i zapalimo svijeće za 6 milijuna nedužnih žrtava", dodala je ona.

Ističe kako je Mostar do posljednjega rata imao 117 članova Židovske općine od čega je, dodaje, 15 preminulo, a njih 20-ak otišlo u razne države svijeta, najviše u Izrael.

"Jedan dio njih otišao je u druge zemlje svijeta zbog ekonomske situacije. Prije Drugog svjetskog rata bilo nas je preko 300, sada nas ima 27", ustvrdila je Romano Vujinović.

12.000 u logorima 

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova, njih 12 tisuća stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države.

Video: U Mostaru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz", obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Holokausta, a odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine, 27. siječanj se u našoj zemlji obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Vlasti nacističke njemačke otvorile su logor 1940. godine, nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja.

Drži se da je u Auschwitzu ubijeno oko milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije.

Prema podatcima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se od 4.194.000 do 5.820.960.

Kopirati
Drag cursor here to close