Žena BiH

Mostar: Uličnom akcijom obilježen 8. prosinac

Članice Udruženja Žena BiH su dijelile promotivni materijal/letke i sa građankama i građanima razgovarale o ovom datumu i važnosti njegovog obilježavanja.
Vijesti / Flash | 08. 12. 2023. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Udruženje "Žena BiH" Mostar je uličnom akcijom obilježilo 8. prosinac, Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH. Ulična akcija se organizirala u sklopu ženske inicijative "Mir sa ženskim licem".

Članice Udruženja Žena BiH su dijelile promotivni materijal/letke i sa građankama i građanima razgovarale o ovom datumu i važnosti njegovog obilježavanja.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH je ubijena 9.901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25% civilnih žrtava rata u BiH. Njihova imena se rijetko ili nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi obitelji ili bliski prijatelji.

Još od 2014. godine, obilježavanjem 8. prosinca, članice i podržavatelji/ce Inicijative "Mir sa ženskim licem" ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju odgovarajuće mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika i/ili datuma kada bismo ih se sjećali i otrgnuli od zaborava.

Foto: PR / Ulična akcija

"Mir sa ženskim licem – Ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću" je ženska inicijativa koja okuplja 13 ženskih organizacija iz svih dijelova BiH. Djeluje od 2013. godine. Bez obzira na institucionalne barijere, Inicijativa Mir sa ženskim licem radi na izgradnji mira i zajedničkim djelovanjem žena iz svih nacionalnih zajednica svakodnevno dokazuje da je prevazilaženje nacionalnih podjela moguće, da je moguće prevazići mono-etničke narative o ratu u BiH i graditi toleranciju na principima uvažavanja različitih iskustava i stavova".

Kopirati
Drag cursor here to close