Žena BiH

Mostar: Žene kroz radno-okupacijske terapije kreirale nakit, sapune i pletiva

Kroz radionice o korištenju digitalnih alata, korisnice su, među ostalim, pripremljene za tržište rada.
Gospodarstvo / Posao | 05. 12. 2023. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Žena BiH" Mostar u partnerstvu s "Inicijativom građanki/na Mostar" u proteklih deset mjeseci, uz podršku projekta "Mostar - Prostori koji pokreću" koji financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, implementiralo je projekt "Aktivno NE pasivno, socijalno-društveno uključivanje žena".

U proteklih deset mjeseci žene su imale priliku sudjelovati u individualnim i grupnim psihološkim terapijama, u kulturno-društvenim događajima i kroz radno-okupacijske terapije kreirati nakit, sapune i pletiva. Sve aktivnosti implementirane su u cilju jačanja vlastitog samopouzdanja, povećanja osjećaja pripadnosti i razvoja novih kreativnih i digitalnih vještina, priopćeno je iz Udruženja.

Mentalno zdravlje

Kroz zajednički rad formirana je neformalna grupa žena pod nazivom "Fenix". Uzimajući u obzir činjenicu da su članice većinom žene koje su bile žrtve nasilja, te druge ranjive grupe žena, sam naziv grupe znak je savladavanja osobnih barijera i borbe protiv društvenih stereotipa, te povećanja socijalne uključenosti u zajednici.

"Ja sam dosta vremena provodila u kući i zbog poboljšanja mentalnog zdravlja bilo mi je važno da se krenem više družiti i više izlaziti iz kuće. Za radionice sam saznala kroz besplatnu psihoterapiju koju nam nudi Udruženje. Same radionice su doprinijele tome da pronađem prijateljicu s kojom se super slažem i volim družiti. Radionice su mi također pomogle da upoznam više žena i čujem njihove priče", istaknula je jedna od sudionica projekta. 

Tržište rada

Kroz radionice o korištenju digitalnih alata, korisnice su, među ostalim, pripremljene za tržište rada.

Na taj način unapređeni su kapaciteti radne snage koja je već upoznata s kulturnom i kreativnom industrijom, te može kvalitetno doprinijeti društvu svojim radom.

Građani Mostara proizvode sudionica projekta moći će vidjeti i kupiti na sajmu "Hrabro srce", koji se održava 10. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a korisnice projekta svoje radove predstavit će i na Adventu u Mostaru u razdbolju od 13. do 19. prosinca u terminu od 12 sati do 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close