11:55

Mostar: Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve femicida

''Na ovaj način želimo skrenuti pažnju i donosiocima odluka na preventivne i represivne mjere, s obzirom na to da kod nas zakon ne prepoznaje femicid'' - kazala je Ćesir Škoro.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2022. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skokom bez aplauza sa Starog mosta, kojeg je, simbolično danas u 11.55 sati izveo Semir Miro Kazazić, u Mostaru je odana počast svim ženama žrtvama femicida.

Kako piše Avaz, na ovaj poseban način su članice Inicijative građanki/na Mostar u okviru kampanje ''16 dana aktivizma'' željele skrenuti pažnju cijele javnosti na problem femicida.

Žele skrenuti pažnju

Jer, kako je navela Ifeta Ćesir Škoro, direktorica Inicijative, od 2015. godine do danas je zabilježeno ukupno 60 žrtava femicida, od čega 11 u ovoj godini .

''Nažalost, ti podaci s kojima raspolažemo su iz medija. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju i donosiocima odluka na preventivne i represivne mjere, s obzirom na to da kod nas zakon ne prepoznaje femicid'' - kazala je Ćesir Škoro.

Zanimljivo je da je ovom događaju prethodilo obilježavanje obljtnice velikog prosvjeda žena u Mostaru održanom 1941. godine u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR).

Riječ je o događaju od 3. prosinca 1941. godine kada je više stotina žena Mostara satima prosvjedovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja je uzrokovala i brojna obolijevanja i glad. Napisale su protestno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga tadašnjem Gradskom poglavarstvu.

Hodale gradom

Nakon toga otišle su na Tepu gradsku pijacu na kojoj je bilo jedino repe. Kako je naveo Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, one su pet-šest sati hodale gradom, a onda su na Tepi sve tezge s repom ispreturale i pobacale u Neretvu, nakon čega je intervenirala policija.

''Nismo ovdje da se samo prisjetimo heroina Mostara koje su prije 81 godinu imale hrabrosti u okupiranom gradu dići snažan glas i izraziti bunt, već da, možda, na neki način probudimo širu reakciju. Jer, danas jesu bolja vremena, ali danas imamo više razloga za dizanje glasa'' - naveo je on.

UABNOR će pokrenuti inicijativu da se na lokalitetu Tepe postavi spomen-ploča u znak na ovaj događaj.

''U odnosu prema ženama stvari se od tada nisu puno promijenile. Jer, taj prosvjed iz 1941. godine je samo kontinuitet ženske hrabrosti u Mostaru, još od Hane Hrvić za koju javnost vrlo malo zna. Žene Mostara zaslužuju spomenik, možda, radnog naslova ''Heroine Mostara'''- dodao je Đulić.

Kopirati
Drag cursor here to close