Seksualno nasilje nad ženama

Zabrinjavajuće brojke: Samo jedna od 20 žena odluči prijaviti silovanje

Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj UN Women BiH u pet gradova organizira info kutak, sigurnu zonu za razgovor o seksualnom nasilju i seksualnom uznemiravanju.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2022. u 13:17 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN Women BiH od 24. studenog do 9. prosinca, uz podršku Švedske, i u suradnji s partnerima, provodi kampanju ''16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'' koja se ove godine fokusira na borbu protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja nad ženama i djevojčicama u BiH.

Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj UN Women BiH u pet gradova organizira info kutak, sigurnu zonu za razgovor o seksualnom nasilju i seksualnom uznemiravanju.

Stigma je jako izražena

''Dio smo ove kampanje koja je u sklopu 16 dana aktivizma ali smo mišljenja da se ne bi trebali bazirat samo na 16 dana nego na cijelu godinu, a na ovaj način možemo ohrabriti one koji ne znaju na koji način prijaviti i prije svega prepoznati seksualno nasilje'', kazala je Tea Rebac psihoterapeutkinja Udruženja ''Žene u BiH''.

Foto: Bljesak.info / Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Dodaje kako je stigma je jako izražena.

''Linije neprijavljivanja su debele da je teško ostvariti strateški koncept, ali prije svega smatram da je potrebno laičku javnost ohrabriti prije svega da upozna i prepozna seksualno uznemiravanje i nasilje jer bi bilo više prijava kada bi građani bili osvješteniji'', dodala je.

Seksualno nasilje u braku

Kada je u pitanju silovanje u obitelji, Rebac dodaje kako se ''često gura pod tepih i najveći strah je od same stigmatizacije''.

''Ženama je jako teško priznati i saznati da može postojati silovanje u braku što je najteži oblik seksualnog nasilja, a kod nas je problem jer se smatra da u braku sve moraš i sve možeš onako kada i kako, u ovom slučaju moram reći 'on', odnosno počinitelj nasilja želi'', istaknula je i dodala kako ''ne uvijek znači ne''.

Foto: Bljesak.info / Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

''Kada pričamo o zakonima možemo reći da su neke konvencije ratificirane ali u praksi se jako slabo ili gotovo nikako ne provode, pogotovo neke odredbe zakona nisu definirane i usklađene sa Istanbulskom konvencijom''.

Info kutak je postavljen u Mepas Mallu, gdje građani od 12 do 18 sati imaju priliku da sa stručnjacima i stručnjakinjama razgovaraju o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, ispuniti online kviz koji propituje koliko su informirani o ovoj temi te prepoznaju li različite oblike seksualnog uznemiravanja.

VIsoka tolerancija na nasilje

''Ove godine fokus je na seksualnom nasilju i uznemiravanju jer smo shvatili da postoji velika tendencija visoke tolerancije društva na ove vrste nasilja'', kazala je Nađa Hasanović, projektna koordinatorica pri UN Women BiH.

Foto: Bljesak.info / Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Ističe kako je visoka je tolerancija na seksualno nasilje nad ženama.

''Često čujemo da su žene krive jer su doprinijele činovima seksualnog uznemiravanja zbog načina na koji se ponašaju, oblače i slično, a žene nisu ohrabrene da govore o tome jer znaju da će biti stigmatizirane'', istaknula je Hasanović.

Zabrinjavajuće brojke

''Također tu je i nizak nivo povjerenja u institucije tako da je onda kada to dožive, istraživanja pokazuju da čak preko 60% žena ni s kim to ne podijeli''.

''Kada pričamo o činu silovanja tu imamo još tamnije brojke jer jedna od 20 žena se odluči prijaviti takav čin što je veoma zabrinjavajuće'', dodala je Hasanović.

Foto: Bljesak.info / Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

''Želimo podići svijest o tome da je silovanje u braku čin seksualnog nasilja prema ženi. Imamo zakonodavstvo koje regulira ova djela, ali nije do kraja u skladu s Istanbulskom konvencijom koju je BiH ratificirala 2013. godine i stalno inzistiramo na potpunom usklađivanju''.

Problematična sudska praksa

Hasanović je naglasila kako postoje veoma problematične sudske prakse.

''Prvo određena djela seksualnih uznemiravanja su definirana u nekoliko zakona i tu imate problem primjenjivanja sankcija jer se uvijek pripisuje djelo koje će dobiti najblaže sankcije. Kod silovanja imamo problematične procese jer se ne brine o tome da je to proces u koji treba staviti u fokus žrtvu i njena prava. Često su retraumatizirajuće i jako dugo traju, a sankcije su jako niske'', istaknula je.

Foto: Bljesak.info / Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Dodaje kako je i femicid dosta neistražena tema, što vodi prema tome da nemamo jasne smjernice ni politike kako se nositi s ovim problemom.

''Čak i mediji imaju problematično izvještavanje o femicidu, a pravosuđu ukazujemo da postoji jako puno prostora da se dalje radi i na pojačavanju zakonskog okvira ali i sudskih praksi kako bi žrtve imale mnogo bolju zaštitu'', zaključila je Hasanović.

Podsjećamo, prvi Info kutak bio je održan u Banja Luci, a nakon Bihaća i Mostara bit će postavljen još u Tuzli i Sarajevu. Info kutke UN Women BiH organizira u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI omogućile stručnjake/kinje koji razgovaraju sa zainteresiranim posjetiteljima/teljkama.

Kopirati
Drag cursor here to close