Priština

Prosvjed zbog ubojstva dvije žene: "Muževi ubijaju žene, država šuti''

U srijedu je ispred Ginekološke klinike u Prištini ubijena trudna žena, stara 35 godina, koja je danas trebala da se porodi. Upucao ju je bivši suprug s kojim je bila u procesu razvoda i koji je zbog ranijeg nasilja nad njom imao zabranu prilaska.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2022. u 18:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prosvjeda u Prištini, na kome se okupio veliki broj građana, uglavnom žena, zatražene su ostavke dužnosnika, nakon što su za manje od sedam dana dvije žene ubili njihovi muževi.

Prosvjed, koji je organizirala nevladina organizacija "Kolektiv za feminističko mišljenje i akciju", počeo je na Trgu Zahir Pajaziti, a potom su okupljeni marširali do objekata Ministarstva pravde, Državnog tužiteljstva, Policije Kosova pa sve do zgrade Vlade.

Uzvikivane su parole "Hoćemo ostavke", "Ne statusi, nego dela", "Policija s" krvavim rukama", "Muževi ubijaju žene, država šui", "Dole patrijarhat", "Pravda za ubijene žene" i čitana su imena ubijenih žena.

Na objektima institucija crvenom farbom ispisane su poruke "Ubojstva žena od muževa da se tretiraju kao nacionalna hitnost". Ispred zgrade Vlade u jednom momentu je bačen predmet koji je izazvao manju vatru, koju su prisutni policajci brzo ugasili.

"Jučer smo bili svedoci još jednog ubojstva. Još jedan muž je ubio trudnu ženu u dvorištu bolnice. Uzeo je život žene zajedno s njenim nerođenim detetom. Ovo užasno ubojstvo, drugo za manje od sedam dana, nije samo od ruku ubojice. Hamidu je ubio Sokol i država koja ostavlja žene bez sigurnosti i zaštite, čak i kada se usude da je traže", kazala je jedna od organizatorica prosvjeda ispred Vlade Kosova.

U srijedu je ispred Ginekološke klinike u Prištini ubijena trudna žena, stara 35 godina, koja je danas trebala da se porodi. Upucao ju je bivši suprug s kojim je bila u procesu razvoda i koji je zbog ranijeg nasilja nad njom imao zabranu prilaska kući. Ubojica je u bjekstvu.

Ovo je druga žena koja je ubijena na Kosovu u zadnjih sedam dana. U Prištini je 25. studenog muškarac sjekirom usmrtio svoju suprugu.

Kopirati
Drag cursor here to close