O presudi za Šantića

Martinović iz Mostara: Novi nož u leđa hrvatskom narodu u BiH

"Ovo što se dogodilo kod generala Šantića izgleda kao udbaška priča gdje su htjeli maknuti onoga tko je vodio od početka i sudjelovao u obrani bihaćkog prostora i Hrvata u Bihaću", naglasio je Martinović.
Vijesti / Flash | 24. 05. 2022. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U ovoj državi je najbolje ne dijeliti komentare. Jer ovo što se dogodilo našem generalu Šantiću je brutalno ubojstvo, ratni zločin, a ne civilna priča i mislim da je ovo što se događa žalosno i ovo je jedan od novih noževa u leđa hrvatskom narodu u BiH i pripadnicima HVO-a. Ovo su poruke, poruke kako funkcionira tužiteljstvo u BiH, kako sud funkcionira. Treba se pod hitno angažirati pravosuđe i tužiteljstvo na državnoj razini i treba taj predmet prebaciti na tu razinu jer je nenormalno da se počinitelji tog gnusnog ratnog zločina ne otkriju", kazao je predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Lazar Martinović u Mostaru.

Naime, članovi Udruge nositelja ratnih odličja HVO položili su vijence i svijeće ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu velikana u Mostaru.

Izborni sabor 

Martinović je naglasio kako se oni kao branitelji nadaju da će "proraditi svijest i da ćemo u konačnici biti ono što trebamo biti - jednaki i konstitutivni".

"Ovo što se dogodilo kod generala Šantića izgleda kao udbaška priča gdje su htjeli maknuti onoga tko je vodio od početka i sudjelovao u obrani bihaćkog prostora i Hrvata u Bihaću i koji je spriječio otvaranje koridora i puta za stvaranje velike Srbije", istaknuo je.

Razlog okupljanja članova Udruge nositelja ratnih odličja je izborni sabor na kojemu bi trebali odlučiti nove članove vodstva udruge, no čini se kako članovi ostaju pri istom.

Kako je naglasio trenutni predsjednik Sabora Federalne udruge nositelja ratnih odličja HVO i umirovljeni general Ilija Nakić on je ujedno i jedini kandidat te će ostati na istoj funkciji.

Foto: Bljesak.info / Članovi Udruge nositelja ratnih odličja HVO položili su vijence i svijeće ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu velikana u Mostaru

"Prema onom što znamo je da imamo potpunu potporu kao i gospodin Lazar Martinović za predsjednika Udruge nositelja ratnih odličja", pojasnio je Nakić.

Osvrnuo se i na položaj hrvatskih branitelja u BiH te naglasio kako branitelji ne mogu biti zadovoljni.

Položaj branitelja 

"Naravno da ne možemo biti zadovoljni sa situacijom i odnosom prema braniteljima dok god nisu riješeni svi branitelji u cjelini. Svi smo zajedno branili svoj narod i našu domovinu, zajedno smo sudjelovali u svim operacijama tako da i moralno, ali i zakonski pravedno i pravično je da svi budu riješeni i prepoznati po Zakonu", istaknuo je Nakić te naglasio kako oni čine "sve što je u njihovoj moći da taj položaj poprave".

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Lazar Martinović koji je istaknuo kako je položaj branitelja u BiH u tranziciji i daleko od idealnog.

Foto: Bljesak.info / Članovi Udruge nositelja ratnih odličja HVO položili su vijence i svijeće ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu velikana u Mostaru

"Imali smo jedno osvježenje u zadnjih 15-20 dana gdje smo poboljšali status braniteljske populacije kao i nositelja braniteljskih odličja, povećanje naknada i povećanje mirovina i njihovo usklađivanje na godišnjoj razini po dvije osnove, po BDP-u i po potrošačkoj korpi", naveo je. 

Martinović naglašava kako su članovi Udruge ponosni na ratne zapovjednike te da je njihova glavna zasluga bila "očuvanje cjelovite BiH i hrvatskih prostora BiH".

Podsjetimo, Županijski sud u Bihaću u ponedjeljak je izrekao presudu u predmetu Vlado Šantić, kojom je oslobodio optužbe ratnog zapovjednika Hamdiju Abdića. General HVO-a regije Bihać, nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine, a njegov nestanak ostaje misterija.

Njegov sin Duje Šantić za Bljesak.info je prokomentirao oslobađaju presudu za Abića te istaknuo kako 'diže ruke' od svega.

Kopirati
Drag cursor here to close