Nakon presude

Šantić za Bljesak: Nemam podršku, sve zaustavljam

General Šantić bio je zapovjednik HVO-a na području Bihaća, a njegovo ubojstvo nerazjašnjeno je više od četvrt stoljeća.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2022. u 14:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam vidovit, ali se sve dalo iščitati iz tog brzog procesa. Ne znam, čovjek obije kiosk pa se sudi dvije godine…'', kaže za Bljesak.info Duje Šantić, sin generala Vlade Šantića čija će priča, čini se, ostati misterija zauvijek.

Naime, Kantonalni sud u Bihaću u ponedjeljak je nepravomoćno oslobodio bivšeg časnika Armije BiH Hamdiju Abdića optužnice za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Šantića.

Optužnice za ubojstvo oslobođeni su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Abdić.

Šantić za Bljesak.info kaže kako nije iznenađen presudom, ali i da diže ruke od svega.

''Da imam podršku od Hrvatske, vjerujte mi da bih išao u Strasbourg i ne bi to baš tako završilo i da imam novaca. Nemam podršku ni od Hrvatske ni od BiH tako da sam primoran zaustaviti ovo sve. Baš sam primoran i ne znam moram stupiti dolje (Bihać, op.a.) s tužiteljstvom da se obustavi žalba na presudu jer nema smisla jer to šteti meni i mojoj obitelji'', rekao je i istaknuo kako je cijeli ovaj proces i svo ovo iščekivanje bio veliki stres i teret njegovoj obitelji.

Šantić je uoči presude kritizirao i predstavnike Hrvata u BiH optuživši ih da nisu učinili ništa.

Na pitanje očekuje li da će netko sada nakon ove presude reagirati nakon presude, rekao je kako u to ne vjeruje

''Ma kakvi. Ne očekujem. To su debelokošci. Oni su mene iskoristili u neke predizborne svrhe. A i ovaj slučaj je točno namješten da to bude prije ovih izbora'', rekao je te spomenuo i razgovor s čelnikom HDZ-a BiH iz 2014. godine.

''A što se tiče naših, ja Čoviću zamjeram jako strašno, strašno jer moj otac je bio potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH. On je (Čović, op.a.) uvijek govorio neka institucije rade svoj posao, a kad sam kod njega bio u uredu 2014. godine, bila je bačva u pitanju i on je meni rekao, citiram: 'Bio sam na večeri s Josipovićem (Ivo, predsjednik Hrvatske, op.a.), netko je prišao i rekao da je to tijelo generala Šantića. Ništa se ne sekiraj, bit će sve riješeno. Toliko dokaza ima  da se mora tijelo naći i netko se osuditi'. Poslije toga nismo više imali kontakt'', rekao je Šantić.

Naime, optužnica je svu šestoricu teretila da su noći između 8. i 9. ožujka 1995. godine generala Šantića odveli iz hotela "Sedra" u Cazinu u zapovjedništvo vojne policijske postrojbe pod nazivom 502. viteška brdska brigada kojom je zapovijedao Abdić.

Bili su optuženi da su Šantića ondje teško zlostavljali, a on je uslijed ozljeda preminuo. Njegovo je tijelo potom odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

General Šantić bio je zapovjednik HVO-a na području Bihaća, a njegovo ubojstvo nerazjašnjeno je više od četvrt stoljeća.

Pošto je taj zločin godinama bio zaboravljen, istraga je ponovno otvorena 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio da je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi tog svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Kopirati
Drag cursor here to close