Centar za izgradnju mira

Mladi mirovnjaci u mirovnom karavanu posjetili Banju Luku, Tuzlu, Mostar i Sarajevo

Mirovnom karavanu prethodio je šestodnevni mirovni kamp u Sanskom Mostu na CIM-ovoj Bašči Mogućnosti koja je smještena u prirodi i kao takva je idealna za edukaciju, upoznavanje i odmor.
Vijesti / Flash | 06. 06. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za izgradnju mira uspješno je realizirao mirovni kamp i karavan u okviru kojeg su mladi mirovnjaci posjetili Banju Luku, Tuzlu, Mostar i Sarajevo gdje su imali priliku upoznati se o radu nevladinih organizacija i aktivnim pojedincima te istražiti grad i posjetiti sakralne i kulturno-povijesne objekte.

Mirovnom karavanu prethodio je šestodnevni mirovni kamp u Sanskom Mostu na CIM-ovoj Bašči Mogućnosti koja je smještena u prirodi i kao takva je idealna za edukaciju, upoznavanje i odmor.

Mladi su učili o temama kao što su pozitivni mir, identiteti, stereotipi i predrasude koje u velikoj mjeri utječu na misaone procese i ponašanja. Važan dio cjelokupnog procesa je izgradnja unutrašnjeg mira koji je neophodan i polazna točka za izgradnju mira u zajednicama iz kojih sudionici dolaze.

Projekt je okupio mlade ljude iz cijele BiH raznih etničkih i religijskih opredjeljenja koji različitosti prepoznaju kao vrijednosti i žele upoznati i razumjeti jedni druge. Distanciranjem od medijske hiperpodukcije i enormnog priliva informacija koje nas svakodnevno okupiraju prestajemo saosjećati jedni s drugima i naše emocije postaju mnogo slabije, nakon što smo smanjili upotrebu telefona osjećamo se bolje i emocije se vraćaju u svom izvornom obliku što nam omogućuje da radimo i edukujemo se, istaknuo je jedan od sudionika.

Iako su proveli relativno kratak period zajedno rastanak je mnogima teško pao i istaknuli su da je ovo samo jedan u nizu susreta te da se raduju posjetiti svoje prijatelje u gradovima širom naše zemlje.

- Pokazalo se kao točnim ono što ste nam kazali na početku, definitvno se nećemo vratiti kao isti ljudi koji smo bili kada smo došli na mirovni kamp - kazao je jedan od sudionika.

Po povratku u svoje zajednice sudionici će uz mentorsku podršku organizirati aktivnosti/inicijative koje doprinose razvoju mir i aktivnizma.

Projekt “EU za mlade mirovnjake u BiH" podržan je od Delegacije EU u BiH, priopćno je iz Centra za izgradnju mira.

Kopirati
Drag cursor here to close