Rješenje ministra

Ministarsvo pravde BiH: Transfer osuđenika Garića u Srbiju sukladno odredbama EU konvencije

Rješavajući po molbi za transfer, pravosudna tijela R. Srbije - Viši sud u Beogradu/Odjeljenje za ratne zločine je donio presudu, kojom je osuđenom izrekao kaznu zatvora od 17 godina, tj. istu visinu zatvorske kazne koju je izrekao i Sud BiH.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2023. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imajući u vidu informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima vezano za transfer osuđenika Rade Garića iz Bosne i Hercegovine u Republiku Srbiju s ciljem daljnjeg izdržavanja kazne zatvora izrečene u BiH, a u svrhu informiranja javnosti, Ministarstvo pravde BiH naglašava da je Garić osuđen na kaznu zatvora od 17 (sedamnaest) godina po presudi Suda BiH i da je na temelju Europske konvencije o transferu osuđenih osoba Garić podnio molbu za transfer u Srbiju kako bi, kao državljanin Srbije, tamo nastavio izdržavanje kazne zatvora izrečene u BiH.

Rješavajući po molbi za transfer, pravosudna tijela R. Srbije - Viši sud u Beogradu/Odjeljenje za ratne zločine je donio presudu, kojom je osuđenom izrekao kaznu zatvora od 17 godina, tj. istu visinu zatvorske kazne koju je izrekao i Sud BiH. Na temelju navedene presude, ministar pravde BiH je donio Rješenje od 15. decembra 2022. kojim je dopušten njegov transfer u Srbiju, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Predmetno Rješenje je doneseno sukladno, kako odredbama Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, čija je potpisnica i BiH, tako i odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, a visina kazne koju je izrekao nadležni sud u R. Srbiji je istovjetna visini zatvorske kazne koju je izrekao Sud BiH.

Ministarstvo napominje kako naprijed navedeni Zakon ne predviđa obvezu ministra pravde BiH da traži mišljenje ili suglasnost nadležnog suda u BiH koji je donio pravomoćnu presudu, već mu samo daje, ne eksplicitno, diskrecijsko pravo da ocijeni postoji li očiti nesrazmjer u presudama izrečenim od strane države izricanja i države izdržavanja kazne, te u tom smislu i donese odgovarajuću odluku.

Također, Ministarstvo je priopćilo da svaka država presudu donosi sukladno svojem kaznenom zakonodavstvu, te u tom smislu, visina izrečene kazne od države izdržavanja kazne ne mora u potpunosti odgovarati visini kazne koju je izrekao sud države izricanja kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close