100 KM dan zatvora

'Ravnogorci' otkupljuju zatvorsku kaznu za izazivanje mržnje u Višegradu

Iz Državnog suda su za BIRN BiH naveli kako je za Ristu Lečića, osuđenog na pet mjeseci, izdana naredba za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora, dok je Sladojeviću i Aleksiću dozvoljen otkup kazne.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2023. u 18:10 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dušan Sladojević i Slavko Aleksić otkupljuju kaznu zatvora od pet mjeseci na koju su osuđeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog suda su za BIRN BiH naveli kako je za Ristu Lečića, osuđenog na pet mjeseci, izdana naredba za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora, dok je Sladojeviću i Aleksiću dozvoljen otkup kazne.

Pomoć u prikupljanju novca

Krajem siječnja ove godine na Instagram profilu ''Četnička omladina Gacko'' prenesena je objava Saveza ravnogorskih pokreta, boračkih i invalidskih organizacija oslobodilačkih ratova Srbije ''Ravnogorski pokret'' kojom traže pomoć za prikupljanje novca za otkup kazne.

''Sud je na zahtjev odvjetnika zamijenio zatvorsku kaznu u novčanu za svu trojicu, i to da plate po 15.000 konvertibilnih maraka u roku od 30 dana od pravomoćnog rješenja, a što je u ovom slučaju 9. veljače 2023. godine'' - navodi se u priopćenju Saveza.

Odvjetnik Aleksandar Čokeša je za BIRN BiH kazao kako je Sud BiH donio rješenje o otkupu kazne, ali da mu još uvijek nije poznato da li je kazna i otkupljena.

Svaki dan zatvorske kazne se, prema Krivičnom zakonu BiH, mijenja za 100 konvertibilnih maraka (KM).

Dušan Sladojević odluku Suda BiH nije želio komentirati.

Veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića

Presudom Trećestupanjskog vijeća je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu ''ravnogoraca'' u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje počinili krivično djelo ''izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti''.

Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika ''Ravnogorskog pokreta'', koji se obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda. U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma ''Sprem'te se, sprem'te, četnici'', koja izražava prijetnju i nasilje.

U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je Lečić uz gusle na skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Kopirati
Drag cursor here to close