Vrhovni sud

Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni zbog zločina nad civilima u Novom Travniku

Vijesti / Crna Kronika | 19. 01. 2023. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Vrhovnog suda Federacije donijelo je osuđujuću presudu Ismetu Zecu, Ejubu Haskiću i Hamdi Petaku, bivšim pripadnicima Armije BiH, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Novog Travnika 1993. godine, objavio je BIRN.

Ismet Zec je osuđen na tri, Ejub Haskić na jednu, a Hamdo Petak na godinu i šest mjeseci zatvora, potvrđeno je iz Vrhovnog suda Federacije.

Prema optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koja je podignuta u prosincu 2017. godine, Hamdo Petak zvani Hamdija, Ismet Zec i Ejub Haskić zvani Juka su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca, tokom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti, od kojih je većina bila iz mjesta Šenkovići, mučili ih i zlostavljali.

Oni su zarobljenike odvodili na prisilni rad prijetivši im izvršenjem smrtne kazne. U više navrata su, kako je navedeno, kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških fizičkih ozljeda i invaliditeta.

Irsan Kukić, branilac Hamde Petaka, kazao je kako još nisu dobili presudu Vrhovnog suda Federacije, ali da će, nakon što je dobiju, najvjerojatnije uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

''Nema nikakvih dokaza da je makar moj branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ali Sud zanemaruje te činjenice'', rekao je Kukić.

On je podsjetio kako je Vrhovni sud Federacije nakon žalbi ukinuo prvostupanjsku presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku iz 2019. godine – kojom su Zec, Petak i Haskić proglašeni krivim i osuđeni na kazne zatvora od četiri, dvije i jednu godinu – i naredio ponavljanje postupka. U ponovljenom postupku njih trojica su ponovo proglašena krivim i osuđena na jednake kazne zatvora. Nakon žalbi, Vrhovni sud Federacije je ponovo ukinuo presudu i odredio pretres pred Vijećem ovog suda, nakon kojeg je donio konačnu presudu, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close