Realizacija obaveza iz Presude Suda

Ministarstvo obrane o ''izvlačenju oružja'' - neistinito i tendenciozno

Ministarstvo obrane komentiralo je navode ''izvlačenju oružja'' iz vojarne ''Adil Bešić'' u Bihaću, optužujući premijera USK-a da su mu navodi tendenciozni i neistiniti, te da se radi o realizaciji obaveza iz Presude Suda.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2023. u 13:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vezano za neistinite i tendenciozne navode premijera Unsko-sanskog kantona o ''izvlačenju velike količine oružja'' iz vojarne ''Adil Bešić'' u Bihaću, koje su izazvale uznemirenost dijela bh. javnosti'', navodi Ministarstvo obrane BiH u svom priopćenju za medije.

''U skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe obrane od 27. ožujka 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora s firmom 'SCOUT' doo Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva obrane potpisala sa SCOUT-om, kao i Presude Suda Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine je obavezno realizirati isporuku ugovorenih navedenoj firmi'', objašnjavaju iz Ministarstva.

Predaja dva protuzračna topa

U skladu s naprijed navedenim, navode, prije nekoliko dana iz vojarne 'Adil Bešić' u Bihaću izvršena je predaja dva protuzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT.

''Riječ je o sredstvima koja su kategorizirana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH. Također, ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stupanj sigurnosti za građane BiH, te dostigli propisane NATO standarde'', navode u priopćenju.

Podcrtavaju da je riječ o realizaciji četiri ugovora koja su entitetska ministarstva obrane sklopila sa SCOUT-om, a Ministarstvo obrane BiH, po ukidanju istih, kao pravni nasljednik kontinuirano vrši njihovu realizaciju.

''S obzirom na to da se ugovorene stavke iz ugovora nalaze u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija, to znači da se ne vrši isporuka samo s jedne vojne lokacije i jednog entiteta, nego s više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine'', navode iz Ministarstva.

Optužbe za ''izvlačenje naoružanja''

Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona zatražili su od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, počev od Ministarstva obrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih tijela na razini države BiH i entiteta FBiH, hitno očitovanje o navodima da se iz vojarne Oružanih snaga BiH ''Adil Bešić'' u Bihaću ''izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se to oružje izvozi u Republiku Hrvatsku''.

Mustafa Ružnić, premijer USK-a, istaknuo je da su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u USK veoma ozbiljno shvatili informacije o izvlačenju naoružanja iz vojarne ''Adil Bešić'' u Bihaću.

"S obzirom na to da se oružje u velikim količinama izvlači iz navedene vojarne, građani su ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz vojarne iz Bosne i Hercegovine početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine", naveo je između ostalog Ružnić.

Reagirao je i zamjenik ministra obrane, Aleksandar Goganović, rekavši kako podržava prodaju viška naoružanja, u skladu sa zakonom i dogovorom dva entiteta, jer smatra da BiH ne treba naoružanje već dijalog i kompromis da bi svi zajedno radili na europskom putu.

Mir i stabilnost

"Trajno opredjeljenje predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama je mir i stabilnost", rekao je Goganović Srni.

Napomenuo je kako je, na osnovu pravosnažne presude Suda BiH iz prosinca 2017. godine, Ministarstvo obrane obvezno da kompaniji "Skaut" iz Zagreba isporuči robu definiranu presudom.

"Zbog zanimanja javnosti i medijskih objava u vezi s obvezom Ministarstva obrane, koja se odnosi na prodaju viškova naoružanja i streljiva po naslijeđenim ugovorima entitetskih ministarstava obrane iz 2003. i 2004. godine, dužni smo kompaniji `Skaut` iz Zagreba da isporučimo robu iz ugovora", pojasnio je Goganović.

Dodao je kako bi i u slučaju da se radi o aktivnostima koje su suprotne zakonu prvi reagirao, te spriječio takve aktivnosti i obavijestio sve nadležne institucije, NATO stožer u Sarajevu, kao i EUFOR.

Kopirati
Drag cursor here to close