Radio nož

Sukob vojnika u vojarni u Pazariću

Vijesti / Crna Kronika | 16. 08. 2023. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane BiH, Aleksandar Goganović, izjavio je Srni da je upoznat o događanjima u vojarni u Pazariću u kojoj se odvija obuka kandidata za profesionalne vojnike, te da su nadležne komande Oružanih snaga BiH poduzele mjere u skladu sa Zakonom o službi i podzakonskim aktima.

Potezanje noža

Goganović je naveo da su, osim vojne policije, u cijeli slučaj uključeni nadležni iz Policijske stanice Hadžići i županijski tužitelj.

Naime, u vojarni "Zaim Imamović" u Pazariću došlo je do incidenta između dvojice kandidata za prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH, a prve informacije govorile su kako je jedan vojnik ubo nožem drugog.

No, kasnije je ministar obrane BiH, Zukan Helez, za Dnevni avaz potvrdio kako je fizički kontakt spriječen.

Iz Ministarstva obrane ranije je priopćeno da se dogodio teži oblik narušavanja vojne discipline zbog čega je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti dva kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku.

Zataškavanje

Helezov zamjenik Goganović je za Srnu pak rekao kako se ovaj slučaj, kojeg su pojedini mediji opisali kao sukob Srbina i Bošnjaka, neće zataškati.

"Ne želim ulaziti u kvalifikaciju i težinu krivičnog dijela prije uvida u sadržaj službenog izvještaja. Ono što mogu već sada potvrditi - to je da neću dozvoliti nikome zataškavanje ovog slučaja i da ćemo ustrajati u njegovom rasvjetljavanju do kraja, što bi trebalo biti u interesu svih", rekao je Goganović.

Postupak su, nakon jučerašnjeg vanrednog događaja, pokrenuli istražni organi Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close