Teža povreda vojne discipline

Incident u u vojarni u Pazariću | Sankcioniran kandidat koji je bio na vojnoj obuci

U vojarni "Zaim Imamović" u Pazariću u utorak je došlo do incidenta između dvojice kandidata za prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage BiH su, nakon vanrednog događaja na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku OS BiH na lokaciji kasarne „Zaim Imamović“ u Pazariću, poduzele neophodne mjere na utvrđivanju relevantnih činjenica i odgovornosti aktera predmetnog događaja.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane BiH , ustanovljeno je da je kandidat na obuci inicijala M. Đ. počinio težu povredu vojne discipline, te je u skladu s važećim zakonskim aktima doneseno Rješenje o prekidu osnovne vojne obuke i obustavljanja postupka prijema kandidata.

''Oružane snage BiH nastavljaju inzistirati na poštivanju Zakona o službi, Etičkog kodeksa ponašanja i ostalih zakonskih regulativa i propisanih procedura od strane svih pripadnika sistema odbrane, te će svaku povredu istih strogo sankcionirati'', naveli su iz Ministarstva obrane BiH.

Incident u vojarni

U vojarni "Zaim Imamović" u Pazariću u utorak je došlo do incidenta između dvojice kandidata za prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH, a prve informacije govorile su kako je jedan vojnik ubo nožem drugog. No, kasnije je ministar obrane BiH, Zukan Helez, za Dnevni avaz potvrdio kako je fizički kontakt spriječen.

Iz Ministarstva obrane ranije je priopćeno da se dogodio teži oblik narušavanja vojne discipline zbog čega je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti dva kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku.

Zataškavanje

Helezov zamjenik Goganović je za Srnu pak rekao kako se ovaj slučaj, kojeg su pojedini mediji opisali kao sukob Srbina i Bošnjaka, neće zataškati.

"Ne želim ulaziti u kvalifikaciju i težinu krivičnog dijela prije uvida u sadržaj službenog izvještaja. Ono što mogu već sada potvrditi - to je da neću dozvoliti nikome zataškavanje ovog slučaja i da ćemo ustrajati u njegovom rasvjetljavanju do kraja, što bi trebalo biti u interesu svih", rekao je Goganović.

Postupak su, nakon jučerašnjeg vanrednog događaja, pokrenuli istražni organi Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close