Tužiteljstvo BiH

Dodik prijavljen zbog govora mržnje

Tužiteljstvu BiH proslijeđen predmet protiv Milorada Dodika zbog govora mržnje.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državnom tužiteljstvu proslijeđen je spis predmeta od lokalnog tužiteljstva u Prijedoru koji se odnosi na krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika za izazivanje mržnje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prijavu protiv Dodika podnio je Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio logore “Omarska” i “Manjača”, zbog izjava koje smatra vrijeđanjem Bošnjaka u emisiji na javnom servisu entiteta Republika Srpska 3. kolovoza ove godine.

Mujagić je u prijavi napisao da je Dodik gostujući u TV emisiji na Radio-televiziji Republike Srpske rekao da su Bošnjaci “podanički narod, nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nisu državotvoran narod, narod bez karaktera”. Prema Mujagiću, navodi o podaničkom i nedržavotvornom narodu, te narodu bez kapaciteta su diskriminatorni.

Sedam dana poslije emitiranja emisije Mujagić je prijavio Dodika Policijskoj upravi u Prijedoru, gdje je dao izjavu. On smatra kako se Dodikova retorika “može tretirati kao govor mržnje”.

“To je diskriminacija koja je kažnjiva i po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i po Krivičnom zakonu Republike Srpske i po Konvenciji o ljudskim pravima koja je po ‘Daytonu’ direktno primjenjiva u BiH”, smatra Mujagić i dodaje kako u tri navoda koje je spomenuo u prijavi “prestaje sloboda govora jer označava dehumanizaciju cijele etničke grupe i navodnu inferiornost u odnosu na ostale narode”.

On kaže da je prijavu podnio kao građanin.

“Očekujem od nadležnih organa da rade šta treba da rade. Pustimo politiku, ovo je krivično djelo”, kaže Mujagić koji smatra da je “tužiteljstvo BiH trebalo Dodika procesuirati po službenoj dužnosti”.

Iz Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru su potvrdili BIRN-u BiH da su 15. rujna ove godine zaprimili izvještaj Policijske uprave o prijavi Mujagića protiv Dodika i da su formirali predmet.

Nakon provjera su utvrdili da je ista prijava podnesena i tužiteljstvu BiH pa su im ustupili cijeli spis, potvrdio je za BIRN BiH glavni okružni tužilac u Prijedoru Mladen Mitrović.

Iz Državnog tužiteljstva kažu da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila krivičnu prijavu Mujagić Satka i proslijedila je tužiteljstvu BiH.

“Predmet je u radu kod postupajućeg tužitelja”, navodi se u odgovoru iz Tužiteljstva BiH.

Iz Državnog tužiteljstva su ranije potvrdili da u radu imaju nekoliko predmeta po prijavama protiv Dodika za negiranje genocida odnosno ratnih zločina.

U nedavnom intervjuu za BIRN BiH vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je potvrdio da postoji oko 30 prijava koje je Tužilaštvo primilo za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i glasnogovornik SNSD-a, kaže da ne zna na šta se sve Dodikova izjava odnosi. Dodaje kako su to “političke izjave jednog od političkih lidera, date u političkoj emisiji u nekom političkom konekstu”. Takvih izjava je, prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini mnogo.

“Iznenađuje me da se konstantno prijavljuje samo jedan čovjek. Ne prijavljuje nitko Bakira Izetbegovića kada govori da su Srbi loš narod, ne prijavljuje nitko Biseru Turković kada srpski narod kompletan poredi sa nacistima, a demokratski izabranog srpskog naroda poredi sa Adolfom Hitlerom. I sve te stvari se toleriraju, nitko od toga ne pravi problem”, kaže Kovačević i dodaje da kada “Dodik kaže bilo šta što je diskutabilno automatski se pokreću procesi”.

Kopirati
Drag cursor here to close