Hrvatski predsjednik

Milanović: Odluka o glasanju u UN-u donesena prijevarno, moj stav bio bi drugačiji

''To nije međunarodni ugovor. Dakle, Hrvatska to može preživjeti, ali to nije dobro. Nije dobro zbog načina na koji je ta odluka donesena, donesena je prijevarno i prijetvorno'', kazao je hrvatski predsjednik.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2023. u 17:23 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski glas protiv rezolucije o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze donesen je "prijevarno i prijetvorno" bez obaveznog konzultiranja s predsjednikom države, kazao je u petak u Rijeci Zoran Milanović.

Hrvatska među 14 država koje su glasovale protiv

''To nije međunarodni ugovor. Dakle, Hrvatska to može preživjeti, ali to nije dobro. Nije dobro zbog načina na koji je ta odluka donesena, donesena je prijevarno i prijetvorno. Iza leđa i bez konzultacija s predsjednikom. Moj stav bi bio drukčiji'' - kazao je Milanović novinarima nakon što je studentima riječkog sveučilišta održao predavanje, prenosi agencija Hina.

Hrvatska je bila među 14 država koje su glasale protiv rezolucije UN-a o uspostavi humanitarnog primirja u Gazi, a vlada kaže da je takva odluka usvojena jer se rezolucijom ne osuđuju teroristički napadi Hamasa.

Protiv rezolucije su glasale, između ostalih, SAD i još tri članice EU-a (Mađarska, Austrija i Češka), dok je većina zemalja Unije bila suzdržana.

Prije glasanja o rezoluciji nije usvojen amandman Kanade kojom se osuđuje Hamas.

Milanović tvrdi da je hrvatski predstavnik pri UN-u imao uputu da glasa suzdržano ako se usvoji taj amandman, dok bi Kanada u tom slučaju glasala za rezoluciju, a ovako je bila suzdržana.

Radikalni stavovi Plenkovića

''Dakle, to je bilo dovoljno Kanadi i nekim demokratskim državama (…) Hrvatskoj ni to nije dovoljno. Čemu takvi radikalni stavovi preko noći od čovjeka (Andreja Plenkovića) koji ustvari niti ima stav o nečemu takvome, niti ga je do sada pokazivao niti je uopće jasno što želi postići'' - poručio je Milanović.

''Kada bi samo desetinu tog žara pokazao, recimo, u obrani prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kakav pokazuje sada u obrani politike Izraela koja je neobranjiva, Hrvatima u BiH bi bilo onako kako im može biti – normalnije'', dodao je.

Milanović je kazao kako je tek godinu dana nakon izbora Željka Komšića stalni hrvatski predstavnik pri UN-u problematizirao njegov legitimitet.

''Što ste što ste čekali godinu dana? Hrvatska je mogla učiniti sve, upravo tako da se stavi protiv većine kao što je sad napravila, da do izbora nelegalnog i nelegitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH ne dođe'' - rekao je Milanović.

''Nije napravila ništa, ali kad je u pitanju glasanje o Palestini i Gazi, tu smo najglasniji. Te stvari je teško racionalno staviti u nekakav poredak'' - poručio je.

''Nisam predsjednik BIH''

Odgovorio je i na opasku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da bi se Milanović trebao prije osvrnuti na izjavu čelnika bosanskih Srba o uspostavi ''Velike Srbije'', nego na glasanje Hrvatske u UN-u.

''Ja sam hrvatski predsjednik, nisam predsjednik BiH. Nema li tamo pozvanijih i kvalificiranijih ljudi da govore o Dodiku? Recimo, Dragan Čović?'' - kazao je Milanović.

''Predsjednik HDZ a BiH koji je u Skupštini Republike Srpske, na šutnju Zagreba, rekao ‘čuvajte mi Republiku Srpsku‘, i vratio se među Hrvate u Mostar. I nikome ništa. Dakle, Hrvati ne vide skandal u tome'' - dodao je, istaknuvši kako je ''uvjeren da Jandroković o Palestini misli isto što i ja''.

Milanović je zaključio kako nema rješenja krize na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države.

''O tome se ne smije šutjeti, posebno Hrvati, koji su prošli svoj rat, a u onom prethodnom dali desetke tisuća i stotine tisuća antifašista koji su spašavali i židovske glave. I to ne za novac, nego iz uvjerenja'' - poručio je.

gaz

Kopirati
Drag cursor here to close