Ministarstvo zdravstva upozorilo

Gazu nekoliko sati dijeli od humanitarne katastrofe

"Upozoravamo na humanitarnu katastrofu kada se glavni generator u bolnici Shifa isključi za nekoliko sati zbog nedostatka goriva'', kazala je kazala je palestinska ministrica zdravstva Miya Keyle.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2023. u 15:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinsko Ministarstvo zdravstva upozorilo je na humanitarnu katastrofu, najavljujući da bi se glavni generator bolnice Shifa, najvećeg medicinskog kompleksa u blokiranom Pojasu Gaze, mogao ugasiti u roku od nekoliko sati zbog nedostatka goriva.

"Upozoravamo na humanitarnu katastrofu kada se glavni generator u bolnici Shifa isključi za nekoliko sati zbog nedostatka goriva. Rezervni generatori mogu da osiguraju strujom samo tri osjetljiva dijela nekoliko sati", kazala je palestinska ministrica zdravstva Miya Keyle.

Istaknula je da je 16 od 35 bolnica u Pojasu Gaze nefunkcionalno zbog bombardovanja i nedostatka goriva.

Keyle je istaknula da bi ostale mogle biti izvan funkcije u roku od 24 sata zbog nestašice goriva.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da Međunarodni Crveni krst ne može dobiti uvjeravanja od Izraela za evakuaciju ranjenika iz bolnice Shifa u Egipat.

Ministarstvo zdravstva je navelo da će u 16 sati po lokalnom vremenu krenuti prema graničnom prijelazu Rafah na jugu Gaze.

Obraćajući se svim zemljama, narodima i međunarodnim organizacijama svijeta, palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi pozvalo je sve u svijetu da preuzmu odgovornost za spašavanje života ozlijeđenih u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i Ženevskom konvencijom.

Ministarstvo je priopćilo da će konvoj iz bolnice Shifa u centralnoj Gazi krenuti u 16 sati po lokalnom vremenu kako bi prevezao ozlijeđene.

Ministarstvo zdravstva u Gazi zatražilo je od Međunarodne organizacije Crvenog krsta da prati konvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close