Rezolucija

Plenković brani glasovanje Hrvatske u UN-u: Nije se ni Milanović konzultirao s nama kad je Schmidta nazvao svinjarom

Generalna skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali se direktno ne spominje Hamas.
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2023. u 21:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković branio je u četvrtak odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi, jer dokument nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael.

Generalna skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali se direktno ne spominje Hamas. Protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Apstraktna formulacija

"Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći tko je tu koga napao, kada i zašto", rekao je Plenković novinarima.

"Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike", rekao je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a.

Premijer Hrvatske smatra da je odluka da se glasa protiv "ispravna i principijelna" i podsjeća da je rezolucija neobvezujuća.

Međusobna optuživanja

Dodao je da su za Hrvatsku važni zaključci Europskog vijeća u kojima se osuđuje napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoobranu uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava te poziva na humanitarne koridore i pauze.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska trebala biti suzdržana i da nije bio konsultiran o tome kako će Hrvatska glasati.

Plenković je uzvratio da se ni Milanović nije konzultirao "kad je zauzimao proruska, a anti-EU i anti-NATO stajališta, kad je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazivao svinjarom, kad je htio blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close