Mostar

Marić o Liska parku: Nikakvog procesa izmještanja, ekshumacije ukopanih žrtava neće biti

Da bi promjena lokacije ili izmještanja Liska harema bilo učinjeno, navodi, treba provesti proceduru kao što su izmjena i usvajanje Regulacijskog plana za ovo područje ili donošenje stručne ocjene.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2022. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikakvog procesa izmještanja Liska harema, ekshumacije ukopanih žrtava, privođenja Liska harema drugačijoj svrsi od one koju ima, neće biti'', poručio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Marić se priopćenjem za javnosti oglasio kako bi se ''izbjeglo daljnje uvlačenje ove teme u polje izborne kampanje'' te zbog ''molba i obraćanja različitih udruženja, a posebno Organizacija obitelji šehida i poginulih boraca Grada Mostara i njihove zabrinutosti u vezi sa statusom i daljnjim planovima oko Liska harema''.

Podsjetimo, mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je govorio o mogućoj ekshumaciji u Liska parku te premještanju žrtava kao i o izgradnji spomen obilježja svih žrtava civilnog rata u Mostaru.

''Jedna od inicijativa koja je bila svima prihvatljiva je da se na lokalitetu Liska parka, gdje svi znamo što se dogodilo. Iza toga svega je donesena odluka koja je predviđala ekshumaciju tih žrtava. Ideja je bila da se završi postupak ekshumacije i da se u parku, koji sada izgleda prilično čudno, da se tu izgradi spomenik. Međutim, i tu smo imali prijepora. Negdje smo još u nekakvim razgovorima, ali ideja je prihvaćena od strane udruženja žrtava ali i OSCE-a koji bi i financijski pomogli izgradnju spomenika'', kazao je tada Kordić.

Da bi promjena lokacije ili izmještanja Liska parka bilo učinjeno, navodi Marić, treba provesti proceduru kao što su izmjena i usvajanje Regulacijskog plana za ovo područje ili donošenje stručne ocjene. Te ističe kako ''niti jedno nije moguće bez dogovora svih, a posebno bez vijećnika Koalicije za Mostar 2020. koji ne pristaju na ovakve ideje i ne vide ovakvim rješenje statusa Liska harema''.

''Ono što smo dužni zajednički uraditi je ograđivanje i dostojanstveno uređenje Liska harema kako bi služio svrsi obilaska ukopanih žrtava, odavanja počasti i priznanja, a ne političkih i društvenih prepucavanja. Također smo za izgradnju Središnjeg spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata, ali na način da nikako ne zadire u volju i osjećaje obitelji žrtava u Mostaru'', istaknuo je.

Marić uvjerava da postojeći predstavnici vlasti u Gradu Mostaru neće učiniti ništa protivno interesima prvenstveno obitelji žrtava, te  vrijednosti i značaja Liska harema u Mostaru.

''Obitelji, Organizacija obitelji šehida i poginulih boraca Grada Mostara, te ostala udruženja  imaju i nas kao svoje predstavnike u Gradskom vijeću i Gradu Mostaru koji će u vezi s Liska haremom raditi isključivo u interesu obitelji žrtava i značaja koji predstavlja i onemogućiti bilo kakve eventualne akcije suprotne interesima svih'', naveo je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close