Promašio "ceo fudbal"

Bh. novinari za Bljesak o pisanju Gazzette: Glupost, neinformiranost, zlonamjeran pristup...

"Kao novinar iz Zenice, ali koji prati svakodnevna zbivanja u našem sportu moram istaknuti da je Zrinjski klub koji je vrhunski organiziran i da mu na tome mogu zavidjeti klubovi iz BiH, ali i u regiji".
Sport / Nogomet | 23. 08. 2023. u 13:23 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lorenzo Topello, novinar talijanske Gazzette, koji je mostarski Zrinjski opisao ustaškim klubom, promašio je "ceo fudbal", smatraju sugovornici portala Bljesak.info navodeći kako je očito neupućen i da mu je nepoznata i povijest ali i sadašnjost mostarskog kluba.

Tako je za Bljesak.info novinar i predsjednik Asocijacije sportskih novinara u BiH Emir Delić takve natpise okarakterizirao kao "apsolutna glupost".

Što je pisac htio reći?

"Zrinjski se uopće na takav način ne može okarakterizirati. Ne znam što je pisac htio reći. Navijači su ponekad imali neke incidente koji se mogu povezati s tim, ali Zrinjski kao klub i kao ekipa, to je apsolutna glupost. Zna se i u prošlosti da je u Zrinjskom bilo igrača različitih nacionalnosti. Što se tiče rukovodstva kluba, trenera, igrača, nikad nisam primjetio da su otišli u neku drugu krajnost osim one koja je znana za sport i nogomet. Zaista nisam takav dojam stekao", istaknuo je Delić.

Dino Kurbegović, sportski novinar iz Zenice istaknuo je kako se "talijanska Gazzetta, odnosno njihov novinar Lorenzo Topello mnogo više bazirao na druge stvari osim samog sporta, funkcioniranja kluba, rezultata i sl.".

Nemanja, Kerim, Slobodan, Hrvoje, Zvonimir...

"Za mene kao sportskog novinara koji intenzivno prati sva događanja u bh. sportu, te koji je obišao i obilazi unazad 20-tak godina sve stadione u BiH moram istaknuti ono čime je upoznata cijela bh. javnost, a to je da je Zrinjski klub iz Mostara, koji se natječe u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, predstavlja našu državu u Europi, najuspješniji je bh. klub od igranja zajedničke lige, te je ispisao povijest bh. klupskog nogometa", kazao je Kurbegović za Bljesak.info.

"Za Zrinjski nastupaju Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir... Kao novinar iz Zenice, ali koji prati svakodnevna zbivanja u našem sportu moram istaknuti da je Zrinjski klub koji je vrhunski organiziran i da mu na tome mogu zavidjeti klubovi iz BiH, ali i u regiji", istaknuo je.

Kako je kazao Kurbegović, u više navrata je i kao običan gledatelj, ali i kao novinar bio pod Bijelim brijegom i nikada nije doživio nikakvu neugodnost. "Čak naprotiv, ugošćen sam kao da sam tu rođen".

Ja ću progovoriti kroz film

"Da je ustaški klub kao što pišu kolege s Gazzete ne bih se složio, a naravno da nikada ne opravdavam navijačke 'ispade', nacionalizam i fašizam, koji je prisutan na stadionima u BiH, ali na tome moramo svi zajedno raditi od samih klubova, javnosti, navijača i svih ostalih kako bi iskorijenili takve stvari. Svima nam u interesu treba da bude boljitak bh. nogometa, što bolji rezultati naših klubova u Europi, jer koliko god to sporio iz ovog ili onog dijela naše države, ipak svi mi predstavljamo i uvijek ćemo predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, od mora do Save, od Drine pa do Une", zaključio je Kurbegović.

Dramaturg Dragan Komadina, autor budućeg filma o HŠK Zrinjski, nada se kako će uskoro doći i reakcija iz uprave.

"Ja ću progovoriti kroz film kada bude gotov. Djelima. Ovo je samo povod više da se film završi i proširi spoznaja o okolnostima u kojima je Zrinjski djelovao prije i tijekom Drugog svjetskog rata. I bio ugašen i zabranjen", istaknuo je Komadina.

Autor totalno neinformiran

Dugogodišnji novinar koji je objavio više publikacija i knjiga o sportu, Miljenko Karačić za Bljesak je kazao kako prati Zrinjski od prvog trenutka obnove kluba i da "nikad nije bio jednonacionalan nego je uvijek bio otvoren za igrače svih nacionalnosti".

"Mogu zaključiti da je autor teksta totalno neinformiran, da ne barata činjenicama i da je tekst napisan proizvoljno povezan s prošlošću ovih prostora, sa političkom situacijom koju je proizveo nesretni rat na ovim prostorima i on nema nikakve veze sa sportskom i nogometnom stvarnošću na ovim prostorima", kazao je Karačić.

Svi navodi se mogu pobiti

Podsjetimo, talijanska Gazzetta je također istaknula kako se Zrinjski vraća nakon što je bio ugašen zbog "nikad prikrivene ustaške nostalgije kako kluba, tako i navijača", no kako ističe Karačić, "svi navodi se mogu vrlo lako pobiti".

"Tekst je plod nepoznavanja ili zlonamjernog pristupa, a svi navodi mogu se pobiti vrlo lako kroz sva razdoblja kluba. Kad se uđe u povijest Zrinjskog, to nikada nije bio ustaški klub. To je bio klub koji je imao hrvatski predznak i to nije bio jedini klub koji je imao predznak u svom imenu. Pogotovo je pogrešno kazati da je hrvatski grb ustaški grb. To je grb hrvatskog naroda koji je nastao puno prije ustaškog pokreta što je zlonamjerno i tendeciozno", kazao je Karačić, te dodao kako povijest pokazuje da je to klub otvoren za sve.

Klub otvoren za sve

"Povijest, pogotovo novija, Zrinjskog pokazuje doista da je to klub otvoren za sve, klub koji je prije svega otvoren nogometu i na tom tržištu se ovo vodstvo i ponaša, prema tome, pratio sam Zrinjski od njegove obnove i nikada nije bio jednonacionalan i bio je otvoren za igrače svih nacionalnosti jer na kraju krajeva oni su i doprinjeli ovim uspjesima. Treba kazati da je prilikom prvih uspjeha Zrinjskog, osvajanja prvenstva i kupa udio su dali igrači svih nacionalnosti. Prisjetimo se samo Rajovića, Žižovića, Smajića... Danas su tu Jakovljević, Bilbija, Memija itd. To su vrhunski nogometaši koje je prihvatio i klub i navijači i svi istinski ljubitelji sporta u BiH", zaključio je za naš portal Karačić.

Podsjećamo, talijanska Gazzetta, odnosno njihov novinar Lorenzo Topello u ponedjeljak su objavili tekst posvećen prvaku BiH ljepljeći klubu etiketu "ustaški", a također u više navrata su spominjali ratna zbivanja kao i rušenje Starog mosta gdje u sjenu padaju svi uspjesi kluba, pogotovo u novijoj povijesti.

Klub se još uvijek nije očitovao o pisanju talijanske Gazzette dok je dopredsjednik kluba Amir Gross Kabiri istaknuo kako neće dopustiti pokušaje narušavanja ugleda kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close