Štrajk i otkazi

Medicinari u Konjicu: Ukoliko se ne isplate plaće, spremni smo na kolektivne otkaze

Podsjećamo da zbog pandemije COVID-19 već radimo prekovremeno, da smo umorni, neke kolege nisu koristile ni odmor, tako da smo na izmaku snaga.''
Vijesti / Flash | 15. 11. 2021. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-a, podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic uputio je priopćenje za javnost u kojem tvrde, da ukoliko se ne riješi problem isplate plaća - bit će prisiljeni poduzeti dalje sindikalne aktivnosti. U priopćenju navode kako to znači stupanje u generalni štrajk a spremni su i na kolektivne otkaze.

''Ovo nije prvi put da se događa ovako nešto,  2011 godine je bila slična situacija, kada su računi ustanova takođe bile blokirani radi neuplaćenih doprinosa. Deset godina poslije ponavlja se isti scenario, samo sada nam ne kasne dvije, nego tri plaće (mi sada očekujemo plaću za kolovoz mjesec)'', naveli su medicinari.

Dalje kažu i da stalno dobijaju informacije, neslužbene, da će plaća biti isplaćena, računi odblokirani i da će moći nastaviti pružati zdravstvene usluge, ali konkretnog odgovora nema.  

''Svjesni smo da su problemi zdravstvenog sistema kompleksni i zahtijevaju dugoročno rješavanje, ali ne nauštrb osnovnih prava radnika koja uključuju pravo na plaću. Podsjećamo da zbog pandemije COVID-19 već radimo prekovremeno, da smo umorni, neke kolege nisu koristile ni odmor, tako da smo na izmaku snaga. Mnogi od nas neće više prihvatiti rad u ovakvim uvjetima, ne samo bez plaće, nego i bez osnovnih sredstava za rad, tako da smo spremni ne samo na generalni štrajk, nego i na kolektivne otkaze ugovora o radu'', ponovili su u priopćenju za javnost.

Podsjećamo, djelatnici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu održali su u ponedjeljak 8. studenog 2021. polusatni štrajk upozorenja, a razlog štrajka je blokada računa tih ustanova te kašnjenje plaća zaposlenika.

Račune je blokirala Porezna uprava Federacije BiH zbog dugova Opće bolnice i Doma zdravlja, a radi se uglavnom o dugovanjima za doprinose za zaposlene u ukupnom iznosu od 22 milijuna maraka. 

Kopirati
Drag cursor here to close