Treba Javni natječaj

Mostar: Povučena inicijativa o tri maslinove grančice na Španjolskom trgu

''Pohvaljujem ideju gradonačelnika da sredstva odvoji za umjetnička djela, to je sjajno. U većini velikih gradova se prave takve skulpture i daju na vrijednosti gradu. Najbolji put je ipak da raspiše natječaj'', rekla je Irma Baralija.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2023. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povučena je inicijativa za izgradnju spomenika, odnosno skulpture ''Tri maslinove grančice'' a koja je bila zamišljena da se postavi u središte kružnog toka na Španjolskom trgu u Mostaru.

''Ovo je bila jednostavna priča, skulptura koja se meni dopala, a i drugim ljudima kojima sam slao isto. Napravili ste političku temu odo ovoga, ako ne želite. Povući ću inicijativu. Od jedne fine priče svi gledamo dodamo neku dimenziju nečega čega nema'', rekao je gradonačelnik nakon opširne rasprave ne sjednici GV Mostara u srijedu 31. svibnja.

Javni natječaj raspisati

Vijećnica Adela Gosto je kazala da je najbolje raspisati Javni natječaj i da ne podržava jednoumlje.

''Kako ste zamislili da se netko slika na kružnom toku. Maslinova grančica jeste simbol mira, ali je taj termin dosta izlizan. Jer vidimo ovdje u vijećnici koliko se respektujemo ili ne. Zašto nije raspisan natječaj da izaberemo najbolju. Imamo vajare, slikare, kipare i mnogo prepoznatljivijih simbola od maslinove grančice. Ako ona bude ta koja je prepoznata neka bude maslinova grančica, ali jednoumlje nikako ne podržavam'', rekla je Gosto na sjednici.

Silvio Bubalo je rekao da pozdravlja inicijativu i naglasio da se govori o tri konstitutivna naroda, a onda je upitao:

a'A šta je s Ostalim? Imamo tri konstitutivna naroda. Ali maslinova grančica nije simbol Mostara i regije. Bolja je vinova loza, nametnuta nam je maslina. Nije mi jasno o koliko novca se tu radi, i treba nam natječaj ako hoćemo imati pravno čisto. Slažem se kolegicom Gosto oko lokacije na rotoru. Nije to baš dobra lokakcija. Mi smo kao HRS suzdržani'', kazao je Bubalo.

Dajte panele

Boška Ćavar je imala drugi prijedlog.

''Tri solarna panela neka budu simbol regije, jer smo prepoznati po davanju suglasnosti a da masline ostavimo za 30 godina kad panelima izađe rok'', kratko je rekla vijećnica Ćavar.

Podsjećamo, umjetničko djelo, skulptura Stjepana Skoke Maslinova grančica - u javnom prostoru, kao univerzalna poruka kako je maslina i simbol ove regije Hercegovine predložena je od strane Sveučilišta u Mostaru Gradu Mostaru. Gradonačelnik je inicijativu uputio na analizu i povučena je.

Irma Baralija je rekla da joj se sviđa ideja, ali kao i vijećnica Gosto predložila je Javni natječaj.

''Pohvaljujem ideju gradonačelnika da sredstva odvoji za umjetnička djela, to je sjajno i ovo iskreno govorim. U većini velikih gradova se prave takve skulpture i daju na vrijednosti gradu. Najbolji put je ipak da raspiše natječaj'', dodala je Baralija.

Kopirati
Drag cursor here to close