Izvješće

Mostarski Dom zdravlja prvi put u minusu

U Izvješću o poslovanju Doma zdravlja Mostar navodi se da na poslovanje DZ Mostar najznačajnije utječe ugovor s ZZO HNŽ kojim je definirano plaćanje usluga Doma prema korisnicima.
Gospodarstvo / Posao | 31. 05. 2023. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijski gubitak u Domu zdravlja Mostar pojavio se prošle godine prvi put od postojanja, rečeno je sjednici Gradskog vijeća Mostara u srijedu.

Iz godine u godinu nedostatak sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja se namirivao komercijalnim djelatnostima a nakon povećanja plaća djelatnicima u zdravstvu nisu uspjeli namirivati dugovanja.

U Izvješću o poslovanju Doma zdravlja Mostar navodi se da na poslovanje DZ Mostar najznačajnije utječe ugovor s ZZO HNŽ kojim je definirano plaćanje usluga Doma prema korisnicima.

Ukupna situacija po pitanju visine mjesečne tranše se nije značajno izmijenila. U prošloj godini ona je iznosila 10.861.869 KM za pružanje usluga za 53.687 osiguranika. Ove godine pak iznosi 11.489.999 KM za pružanje usluga 54.287 osiguranika. Dom zdravlja navodi da je najvjerojatnije do korekcije u mjesečnom iznosu došlo  uslijed povećanja broja osiguranika koji pripadaju DZ, a ne realnog usklađivanja troškova za pružanje zdravstvene usluge. Također, kako piše u Izvješću - nisu sigurni u način i metodologiju izračuna financijskog dijela ugovora ZZO HNŽ za pružanje njihovih usluga.

Prije novog ugovora za 2023. slali su više zahtjeva za sastanak sa ZZO HNŽ, ali kako kažu do danas taj sastanak nije upriličen. Tražili su i objašnjenje izračuna i reviziju ugovora.

Mostarski gradonačelnik je rekao kako će pokrenuti inicijativu prema Zavodu zdravstvenog osiguranja kako bi se olakšalo financijsko poslovanje mostarskih domova zdravlja.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close