Kordić: Izmjestiti groblje u Liska ulici, napraviti spomenik i mijenjati imena ulica…

Kordić: Izmjestiti groblje u Liska ulici, napraviti spomenik i mijenjati imena ulica…

Vijesti / Politika | 28. 06. 2022. u 10:42 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je vijećnicima kako je došlo pismo pet stranih veleposlanika u BiH i visokog predstavnika povodom izmjena naziva ulica u Gradu Mostaru, o čemu smo ranije pisali.

''Godine 2008. u bivšem sazivu je gradonačelnik istu ovu temu imao na dnevnom redu. Nažalost, tada nisu uspjeli riješiti ovu temu. 2012. je ponovno ova tema bila na dnevnom redu'', rekao je Kordić i naveo kako je stenogram s te sjednice vrlo zanimljiv pogotovo onima koji ovih dana forsiraju tu temu.

Inicijativa stranih veleposlanika je bila da se iznađe datum obilježavanje svih žrtava civilnog rata.

''To je bila jedan od tema i drago mi je samo to skinuli s dnevnog reda. Druga ideja bila je izgradnja spomenika tim žrtvama. Jedna od inicijativa je koja je bila svima prihvatljiva je da se na lokalitetu Liska parka, gdje svi znamo što se desilo. Iza toga svega je donesena odluka koja je predviđala ekshumaciju tih žrtava. Ideja je bila da se završi postupak ekshumacije i da se u parku, koji sada izgleda prilično čudno, i da se tu izgradi spomenik. Međutim, i tu smo imali prijepora. Negdje smo još u nekakvim razgovorima, ali ideja je prihvaćena od strane udruženja žrtava ali i OSCE-a koji bi i financijski pomogli izgradnju spomenika'', rekao je Kordić.

Govoreći o ulicama rekao je kako ''ne gledamo povijest još uvijek istim očima''.

''Objasnio sam stranim dužnosnicima da imamo različite poglede i stavove na različite osobe iz povijesti. Ja se nadam da ćemo ovim činom pokazati da imamo želju i volju da stvari iz prošlosti rješavamo na dobrobit budućnosti'', rekao je Kordić predloživši da se formira povjerenstvo za izmjene pet ulica u Gradu.

Ovo bi povjerenstvo trebalo u roku od 30 dana iznijeti prijedloge naziva ulica.

Podsjećamo, ranije je portal Bljesak.info objavio da je Grad dobio pismo stranih dužnosnika u BiH.

SDP BiH je pak iznio prijedlog o izmjeni pet ulica u Mostaru te rekao kako traži da se glasuje o ovome jer je bilo dovoljno vremena za to.

Kažimir Milićević iz HDZ-a BiH rekao je kako SDP-ov prijedlog nema smisla jer će se formirati povjerenstvo nazvavši SDP-ov prijedlog politikantskim trikom jer se ne može u pet minuta donijeti ovako važna odluka.

Nakon rasprave, Kordić je apelirao na razum jer će ''brzo kampanja, nervoza''. Poručio je kako je prijedlog SDP-a malo ishitren.

''Ovo tema nije od jučer. O ovoj temi pričam zadnjih 6, 7 mjeseci i cilj nam je da dođemo do dobrog rješenja'', rekao je Kordić i podsjetio na rezoluciju UN-a u kojoj se govori o totalitarnim režimima, ali da ne treba ići u tom smjeru.

Vijećnica Irma Baralija rekla je da je tužna jer do ovoga ne bi došlo da nije bilo pisma stranaca ali i da ima zamjerku na ljude koji su predloženi u povjerenstvu te da smatra kako bi svi klubovi zastupnika u Vijeću trebali sudjelovati u tome.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda zamjerio je jer pismo veleposlanika nije dostavljeno ranije vijećnicima a ideja SDP-a o novim imenima skinuta je s dnevnog reda.

Priznanje: Kampanja u Vijećnici

Predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić upozorio je je tijekom rasprave u dnevnom redu vijećnike na izbornu kampanju.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda rekao mu je potom kako nije svako obraćanje opozicije predizborna kampanja.

''Pa i vi to radite'', rekao je bevanda.

''Jeste, u pravu ste. I mi to radimo'', rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close