Probudit će se bunt građana

Lukač ne odustaje od zabrane slikanja policajaca

"Ako usvojite ovaj zakon, ja ću napraviti izložbu vaših fotografija jer će se u narodu pojaviti bunt i prkos na vaše ugnjetavanje", rekao je Stanivuković.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2019. u 11:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o policiji i unutarnjim poslovima i Nacrt zakona o javnom redu i miru ostali su na dnevnom redu Narodne skupštine RS nakon što su zastupnici većinom glasova odbili prijedlog zastupnika Draška Stanivukovića da se oni skinu s dnevnog reda.

Prethodno je Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova, rekao da neće povući zakone, već da očekuje da zastupnici daju svoje prijedloge i sugestije tijekom rasprave, pišu Nezavisne novine.

Stanivuković je rekao da spomenti zakoni krše ljudska prava i europske konvencije, istaknuvši da je prijetnja zatvorom do 60 dana za fotografiranje policijskih službenika kršenje postojećih zakona i Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Ako usvojite ovaj zakon, ja ću napraviti izložbu vaših fotografija jer će se u narodu pojaviti bunt i prkos na vaše ugnjetavanje", rekao je Stanivuković.

Lukač je optužio Stanivukovića da nije kompetentan da ocjenjuje kvalitetu zakona, i da zastupnik ima pravo da iznese svoje mišljenje o zakonu, ali ne da vrijeđa predlagače zakona.

"Što nije u skladu s europskim standardima i ljudskim pravima? Nije ukazao ni na što konkretno. Mi ćemo saslušati raspravu i usvojiti sve dobre prijedloge", rekao je Lukač.

Podsjetimo, Transparency International u BiH je zajedno s grupom nevladinih organizacija podnio svoje komentare na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja počinje sutra.

''Nacrt je pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova RS (MUPRS), zajedno s drugim spornima nacrtima, kao što je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru'', navode iz te nadvladane organizacije.

U komentarima civilnog društva je naglašeno da su, kako se dodaje, predloženim rješenjima značajno proširena policijska ovlaštenja u pogledu pozivanja osoba, uzimanja izjava i lišenja sloboda, kao i u pogledu provođenja posebnih istražnih radnji, i to odredbama koje nisu dovoljno jasne.

Inače, veleposlanstava SAD-a, SR Njemačke, Velike Britanij, Ured Visokog predstavnika u BiH i Izaslanstvo EU izrazili su zabrinutost jer bi, kako su naveli ranije usvajanje zakona negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj (RS), posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close