Transparency International

Policija bez granica

U komentarima civilnog društva je naglašeno da su, kako se dodaje, predloženim rješenjima značajno proširena policijska ovlaštenja…
Vijesti / Politika | 15. 04. 2019. u 10:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH je zajedno s grupom nevladinih organizacija podnio svoje komentare na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja počinje sutra.

''Nacrt je pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova RS (MUPRS), zajedno s drugim spornima nacrtima, kao što je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru'', navode iz te nadvladane organizacije.

U komentarima civilnog društva je naglašeno da su, kako se dodaje, predloženim rješenjima značajno proširena policijska ovlaštenja u pogledu pozivanja osoba, uzimanja izjava i lišenja sloboda, kao i u pogledu provođenja posebnih istražnih radnji, i to odredbama koje nisu dovoljno jasne.

''Na taj način se u praksi omogućuje primjena pretjeranih diskrecijskih ovlasti policijskih službenika. Ako se to poveže s nedavnim dešavanjima u Banja Luci kada je veći broj građana prijavio zloupotrebe policijskih ovlasti, zbog čega je TIBiH podnio i krivične prijave, to s pravom izaziva zabrinutost građana. U nacrtu nisu jasno navedeni razlozi donošenja spornih izmjena i dopuna'', navode iz TIBiH.

Sporni Nacrt spada, kako tvrde, u grupu propisa koji su razmatrani prethodnih dana, i koje je javnost prepoznala kao propise kojima je jedini cilj uskraćivanje građanskih prava i sloboda.

''Posebno je sporno što se policijske ovlasti proširuju protivno krivično-procesnim odredbama, i na uštrb sustavnih zakona, kao što je Zakon o krivičnom postupku (ZKP). Tako se predviđa da prikriveni istražitelji mogu biti bilo koje osobe, dok ZKP propisuje da to mogu biti samo ovlaštene službenice osobe. TI BiH poziva stručnu i akademsku javnost da se oglase, i poziva Vladu RS i MUP RS da povuku Nacrt radi dorade spornih rješenja'', navode iz TIBiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close