Demografski krah

Druga strana medalje | Lokalni izbori pokazali da nestaju i Hrvati i Bošnjaci

Izlaznost na izborima potvrdila demografski krah
Vijesti / Politika | 18. 11. 2020. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su se slegli prvi dojmovi vezano za rezultate na održanim izborima, te promjena koje dolaze, nekako su se u stranu gurnuli drugi službeno objavljeni podaci, a odnose se na samu izlaznost.

''Iako će se svi složiti da je Središnji izborni popis prenapuhan, što zbog iseljavanja, što zbog mrtvih koji se nalaze na popisu, ipak rezultati izlaznosti u pojedinim općinama potvrđuju ono što godinama upozoravam zajedno sa kolegama Tado Jurić i Adnan Fehratbegović, a to je jeziva činjenica da su pojedine općine puste'',napisao je na svom Facebook profilu Faruk Hadžić, analitičar

Izlaznost u pojedinim općinama Unsko-sanskog kantona je poražavajuća, ne zbog toga što građani ne izlaze, već jednostavno što tu više ne žive, iako se vode u evidenciji, poručio je.

U totalu, u FBiH je glasovalo 896.772, a nije glasovalo 1.010.946, dok je u RS-u glasovalo 643.456, a nije glasovalo 522.759 građana.

''Jasno se vidi da galopirajućim trendom iz pojedinih sredina nestaju i Hrvati i Bošnjaci. Zar ne bi trebao biti vitalni nacionalni interes zaštita konstitutivnih naroda i građana od nestajanja, ili je to rezervisano samo za neke druge teme.

Kada političke stranke budu završile analize rezultata i osvojenih mandata za načelnike i općinska vijeća, trebali bi uraditi i ovu analizu koliko nas trenutno ima u državi. Ovo je problem koji hitno moramo krenuti rješavati i napokon priznati ono što svi vidimo svojim očima'', napisao je Hadžoć, dodajući da ako je vjerovati izlaznosti, kao i službenim podacima Agencije za statistiku BiH, sigurno ne više od 2.7 milijuna. Ako ne i manje.

Kopirati
Drag cursor here to close