Kosovo-Srbija

Kurti: Provedba sporazuma je trebala početi

Kurti je istaknuo da Srbija ne može govoriti o tome kako nikada neće priznati Kosovo jer je temeljni dogovor de facto priznanje.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2023. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da je provedba sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije trebala početi još jučer te zatražio od međunarodnih predstavnika da osude ponašanje Srbije koja između sastanka ništa ne provodi.

"Provedba ovog sporazuma trebala je početi još jučer, jer i u planu provedbe stoji da nema roka u budućnosti kada bi trebala početi provedba. Za nas je to dogovor, ali očekujem da međunarodni faktori prosude i osude ponašanje Srbije", kazao je Kurti danas u Prištini.

De facto priznanje

Kurti je istaknuo da Srbija ne može govoriti o tome kako nikada neće priznati Kosovo jer je temeljni dogovor de facto priznanje.

"Ja sam jedini koji na sastancima u Bruxellesu daje prijedloge. Druga strana nikad ne daje prijedloge. Dajem prijedloge i ponude koje se odbijaju, na kraju se dogovorimo, ali se ništa ne potpiše.

Vjerujem da je to temeljno pitanje. Za ostalo ćemo biti u stalnom kontaktu s europskim posrednicima. S našim američkim partnerima kojima smo iznimno zahvalni", kazao je Kurti, prenose Reporteri.

On je kazao da članak 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji spominje Zajednicu srpskih općina na Kosovu, formulacija koja "vrlo vjerno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Vijeću Europe".

Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, a obje su strane dogovorile i prihvatile provedbeni aneks sporazuma na putu ka normalizaciji međusobnih odnosa na sastanku 18. ožujka u Ohridu.

Bez potpisa

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je novinarima u Bruxellesu rekao da se radi o pravno obvezujućem sporazumu, na koji sam potpis nema nikakav pravni utjecaj.

"Svrha tog sporazuma nije međusobno priznavanje Srbije i Kosova, već normalizacija odnosa dviju zemalja. Pratit ćemo kako se dogovoreno implementira kako bismo potaknuli Beograd i Prištinu da provode sporazum", izjavio je Escobar te dodao da primjena dogovorenog mora početi odmah, a i Beograd i Priština imati će koristi od toga.

Escobar je podsjetio kako se Srbija obvezala da počne priznavati kosovske dokumente i nacionalne simbole, dok je za Prištinu važno da počne izradu nacrta rješenja vezanog za asocijaciju općina s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju brži put ka EU, ocijenio je Escobar. On je istaknuo nadu da će sve članice Europske unije priznati Kosovo u bliskoj budućnosti.

Hina podsjeća, da pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo nisu u međuvremenu primijenile stajalište o prihvaćanju državnosti i neovisnosti bivše pokrajine koja je 2008.. proglasila neovisnost, ali su podržale europski plan za normalizaciju odnosa dviju strana.

Kopirati
Drag cursor here to close