Pozvao međunarodni faktor

Kurti: Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin

''Svo vojno oružje koje su imali srpski profesionalci koji su napali u Banjskoj je iz Srbije", rekao je Kurti.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 14:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u četvrtak međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napada u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policajac.

"Za ovaj čin Srbija treba da bude međunarodno sankcionirana. Ako bude nekažnjena, ponovit će zločin. Svo vojno oružje koje su imali srpski profesionalci koji su napali u Banjskoj je iz Srbije", rekao je Kurti.

Kurti je na sjednici Skupštine Kosova poručio da naoružani napadači koji su pobjegli iz Banjske, a nisu uhićeni, treba da budu predati kosovskim agencijama za provođenje zakona.

"U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, ne samo na policiju, već i na državu, na poredak naše Republike. Bio je to težak dan za našu zemlju. Policiji će nedostajati posvećeni član. Ali njegovo ubojstvo pretvorilo se u povećanu posvećenost borbi protiv terorističkih bandi i pobjedu u borbi protiv njih", rekao je Kurti.

Dodao je da je oružani napad narušio teritorijalni integritet, suverenitet i nacionalnu sigurnost Kosova.

"Napadači koji su pobjegli moraju biti izručeni, predati našim vlastima. Organizacije 'Civilna odbrana' i 'Sjeverna brigada' treba da budu proglašene terorističkim od naših savezničkih zemalja, kao što je to učinila i Vlada", rekao je kosovski premijer Kurti.

Kosovska skupština usuglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj, u općini Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close