Nakon sukoba

Vučić se obratio Rusiji: Etničko čišćenje na Kosovu

"Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti", poručio je Vučić.
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2023. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas veleposlanika Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i obavijestio ga o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizira premijer Aljbin Kurti uz podršku dijela međunarodne zajednice.

Razgovor

"Važan razgovor s veleposlanikom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Zahvalan što je saslušao molbe i zahtjeve srpske strane. Obavijestio sam Bocan-Harčenka o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizira Aljbin Kurti uz podršku dijela međunarodne zajednice", napisao je Vučić na Instagramu.

Ranije je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio u nedjelju da su u sukobima na sjeveru Kosova - u kojima je jutros ubijen jedan kosovski policajac - tijekom dana ubijena i trojica Srba, optuživši premijera Kosova Albina Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.

Kosovska policija priopćila je da je jedan njihov pripadnik ubijen u nedjelju ujutro, a dvojica ranjena, te da su kasnije tijekom dana ubijena trojica napadača, ne navodeći u prvim priopćenjima tko su oni.

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je priopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda".

Barikade

Vučić je u izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru.

"Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan", rekao je Vučić.

Podsjećamo, Srbi sa sjevera Kosova su početkom studenog 2022. godine, u jeku sukoba i prijepora Beograda i Prištine o registarskim tablicama s oznakama Srbije i Kosova, napustili sve lokalne i kosovske institucije, a to su učinili i pripadnici sektora Sjever Kosovske policije.

Komentirajući reagiranja Zapada na sukobe u selu Banjska, Vučić je ocijenio da im je "licemjerje srednje ime" i ponovio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti", poručio je Vučić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close