Nakon sukoba i ubojstva

Objavljene snimke s Kosova: Dužnosnik stranke među napadačima na policiju?

Kosovska policija na ulazi i izlazu iz Banjske propušta samo lokalno stanovništvo uz provjeru i kontrolu osobnih dokumenata.
Vijesti / Flash | 26. 09. 2023. u 14:38 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ubojstva policajca Afrima Bunjakua, kod Banjske na raskrsnici puta u općini Zvečan na sjeveru Kosova i dalje patroliraju kosovski policajci.

Kosovska policija na ulazi i izlazu iz Banjske propušta samo lokalno stanovništvo uz provjeru i kontrolu osobnih dokumenata.

Zaplijena

Specijalno tužiteljstvo Kosova priopćilo je u ponedjeljak da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xelal Svecla izjavio je ranije "da je zaplijenjeno jedno teško oklopno vozilo, 24 džipa, dva četverotočkaša 4x4, osam protupješadijskih mina, 29 zolja, granate za minobacače, 150 komada dinamita, šest mitraljeza, 21 pancir, tri drona, 15 noćnih dalekozora, 32 radioveze, 115 vojnih uniformi, šest satelitskih karti, tri topografske karte, 23 maske, 32 pametna telefona, 32 sim kartice".

Osim vojne opreme, istaknuo je, "zaplijenjene su i velike količine prve pomoći, konzervirane hrane, lopata i krampi, motorki, te više od 20 mobitela".

Svecla je kazao da se "među oružjem koje su zaplijenili na sjeveru nalazi oružje koje je 2021. godine bilo u posjedu srbijanske vojske".

Foto: Anadolija / Sjever Kosova

Oko tri sata iza ponoći 24. rujna, u Banjskoj u općini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti.

S druge strane, kako piše N1 kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svećlja objavo je na Facebooku snimak s nadzorne kamere, na kojem se vidi grupa napadača u konaku izvan zidina manastira Banjska, među kojima je, prema Svećljinim riječima, i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

''Radoičić je bio vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti (…) Podpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista'', napisao je kosovski ministar na Facebooku.

On je optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da preko Srpske liste i Radoičića, stoji iza, kako je rekao, terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Kosova.

''Dakle Srpska lista svoje sudjelovanje na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspjeli'', dodao je Svećlja.

Dokumenti kao dokaz

Prema njegovim riječima, proglašavanje Dana žalosti u Srbiji i od strane Srpske liste u srpskim sredinama na Kosovu, predstavlja ''pečat autorstva ove organizacije''.

Jučer je Svećlja priopćio da su pronađeni dokumenti koji dokazuju sudjelovanje potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića u nedjeljnim napadima na sjeveru.

''U ovim materijalima pronašli smo i dokumente zločinca koji je takođe na crnoj listi SAD Milana Radoičića, ovi dokumenti dokazuju njegovu povezanost ili direktno sudjelovanje u ovoj akciji. Ovo je spisak oružja ili dozvola od institucija Srbije koji je dat Milanu Radoičiću, gdje postoji i spisak oružja koje posjeduje, s brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu u redu, i definitivno original dokument je u rukama forenzičara'', dodao je on.

Prema njegovim riječima, u blizini manastira pronađen je i plan napada.

Milan Radoičić povezivan je različitim krivičnim djelima – od trgovine drogom, preko umiješanosti u ubojstvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka. Radoičić je kao potpredsjednik Srpske liste direktno uključen u politiku i donošenje odluka koje se odnose na život Srba na Kosovu, piše Nova.

Kopirati
Drag cursor here to close