Razgovori

Košarac: Srbi u Mostaru moraju biti ravnopravni s Hrvatima i Bošnjacima

Vijesti / Flash | 29. 12. 2015. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa predstavnicima srpskog naroda u Mostaru, da Srbi u Mostaru moraju biti ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima.

"Glavna tema ovog sastanka bila je izmjena Izbornog zakona BiH i status grada Mostara. U vrijeme kada se zagovara izmjena Izbornog zakona nema aktivne participacije, niti poziva od mostarskih vlasti da se u taj dijalog uključe i Srbi koji žive u tom gradu", rekao je Košarac novinarima.

To je, upozorava on, zabrinjavajuće jer je srpski narod prisutan u Mostaru i ima različite oblike organiziranja, i jasno ukazuje na potrebu za političkom borbom s ciljem poboljšanja uvjeta života Srba u ovom gradu, jednako kao i druga dva konstitutivna naroda.

Košarac jednako zabrinjavajućom ocjenjuje i činjenicu da Ustav Hercegovačko-neretvanske županije nije usklađen sa Ustavom FBiH i nije primijenjena odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, što dodatno komplicira i onako tešku i nezadovoljavajuću poziciju Srba u Mostaru, piše Srna.

On je naveo da je danas razgovarano i o tome kako pronaći način za učešće predstavnika srpskog naroda u institucijama BiH da se aktivnije i efikasnije uključe u rješavanje problema mostarskih Srba, pri čemu je istaknuo ulogu srpskih članova u interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH, posebno Lazara Prodanovića iz SNSD-a, ali i Ognjena Tadića i Mirka Šarovića iz SDS-a, te Branka Petrića, člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Košarac smatra nedopustivim da i dalje u Mostaru predstavnici druga dva konstitutivna naroda biraju srpske predstavnike u Skupštini Grada. Predstavnik Udruženja Srba iz Mostara Dušan Golo zahvalio je Klubu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH na razumijevanju i podršci.

"Srbi u Mostaru nalaze se na marginama svih političkih, kulturnih i ostalih događaja u gradu na Neretvi, zbog čega smo odlučili da povučemo radikalnije poteze s ciljem poboljšanja našeg društvenog položaja u odnosu na druga dva naroda", rekao je Golo novinarima.

On je naglasio da mostarski Srbi u procesu rješavanja statusa grad Mostara ne mogu računati na pomoć HDZ-a i SDA, već samo na srpske političare iz Republike Srpske i zajedničkih institucija BiH, zbog čega su danas i došli u Sarajevo, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, druga dva naroda uporno ne dozvoljavaju da se njima biraju politički predstavnici u organima i institucijama vlasti, tako da to pravo sada za sebe traže i Srbi u Mostaru. "Drugim riječima, mi u Skupštini garad Mostara želimo legalne i legitimne predstavnike srpskog naroda, a ne 'nečije Srbe'. Nažalost, to još nije moguće, jer Srbi u ovoj županiji nisu konstitutivan narod", naglasio je Golo.

On kaže da zbog svih ovih problema mostarski Srbi nikako ne mogu biti zadovoljni svojim političkim položajem i pravima, ali da su se "nekako izborili za solidne uvjete u sferi obrazovanja, zdravstvene zaštite", kao i da su zadovoljni općom sigurnošću.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar, institucija kulture srpskog naroda grada Mostara, udruženja Srba povratnika grada Mostara i predsjednici i predstavnici srpskih političkih partija koje djeluju na području tog grada inicirali su današnji razgovor o problemu statusa ovog grada, kao i interesima srpskog naroda u njegovom rješenju.

Danas u Mostaru živi oko 5.000 Srba, od kojih je u osnovnim školama oko 200 djece, u srednjim školama do 100 i oko 200 studenata na oba mostarska univerziteta. Na biračkom popisu u Mostaru ima oko 9.400 Srba, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close