Iako su stavovi EU jasni

Košarac se hvali jer je glasao protiv ukrajinskog prijedloga

Ministar Košarac izrazio je opreznost kada je u pitanju odluka Europske unije da BiH dodijeli kandidatski status.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su jasni stavovi Europske unije po pitanju rata u Ukrajini kao i zahtjevi da se države usuglase po pitanju osude već navedenog rata, iz Ministarstva vanjske trgovine BiH medijima je stiglo priopćenje kako se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac sastao s veleposlanikom Ruske Federacije, Igorom Kalabuhovim kojeg je pak obavijestio o tome da je glasao protiv ukrajinskog prijedloga da se usvoji izjava kojom se osuđuje agresivni rat protiv Ukrajine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u utorak u Sarajevu veleposlanika Ruske Federacije Igora Kalabuhova, sa kojim je razgovarao o, kako se navodi, ''aktualnim političkim i ekonomskim temama''.

Ministar Košarac informirao je Kalabuhova da je na sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Beču glasao protiv ukrajinskog prijedloga da se usvoji izjava kojom se, kako je navedeno, ''osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu europskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice''.

''Glasao sam protiv ukrajinskog prijedloga, uvažavajući stav da BiH treba da bude neutralna spram dešavanja u Ukrajini'', poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je razgovarano o implementaciji izbornih rezultata i procesu formiranja vlasti. Istaknuto je da je Ruska Federacija garant Daytonskog mirovnog sporazuma, te da su njegovo poštovanje i dosljedna primjena od ključne važnosti za ukupne odnose u BiH.

Ministar Košarac izrazio je opreznost kada je u pitanju odluka Europske unije da BiH dodijeli kandidatski status.

''Ako je Europska unija iskrena i želi da BiH bude njen član, neka napravi prvi korak i dokaže iskreni pristup inzistiranjem na ukidanju Ureda visokog predstavnika i odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH'', poručio je Košarac.

On je ponovio zahvalnost ruskoj strani na neprihvaćanju legitimiteta Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH, odnosno Daytonskog sporazuma.

Sugovornici su, navodi se u priopćenju, ukazali na važnost dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa i nastavka ekonomske saradnje Ruske Federacije i BiH, te na značaj realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close