Pandemija

Kordić upozorio: Nismo sigurni kako će se dalje puniti proračun Grada

''Napravili smo jedan proračun prema našim mogućnostima, prema zahtjevima i građana i vijećnika. Volio bih da smo mogli ispuniti sve želje koje smo dobili, ali nismo uspjeli, u izgradnji proračuna vodili smo se našim mogućnostima'', kazao je.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2021. u 11:54 Bljesak.info
4. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024 - Prvi dio

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je ideja proračuna bila da probaju posložiti sve tako da to bude dokument koji će se javno objaviti i da bude napravljen tako da ga i šira javnost vidi kako su planirali trošenje javnog novca.  

''Napravili smo jedan proračun prema našim mogućnostima, prema zahtjevima i građana i vijećnika. Volio bih da smo mogli ispuniti sve želje koje smo dobili, ali nismo uspjeli, u izgradnji proračuna vodili smo se našim mogućnostima'', kazao je.

Kako će se puniti proračun?

Istaknuo je kako je popriličan broj projekata našao svoje mjesto u proračunu te upozorio kako nisu sigurni kako će se dalje puniti proračun Grada zbog situacije koja se događa zbog pandemije.

Dobar dio sredstava, kaže Kordić se iz godine u godinu prebacuje te su pokušali doskočiti svemu.

''Bitno je da budžet bude usvojen, imamo popriličan iznos novca koji se prebacivao i ove godine smo jasno definirali zadatke i projekte koje je moguće realizirati. Ako se budžet ne usvoji curi vrijeme, da ne bude na kraju da imamo novca, a ne radimo na terenu'', kazao je Kordić dodajući da ako su nekoga zakinuli, obećava da će u rebalansima imati više sluha i činjenica o punjenu budžeta.

Dodao je da su otvoreni za razgovore i pregovore.

O proračunu

Podsjetimo, ukupni planirani prihodi proračuna Grada Mostar za 2021. godinu planirani su u iznosu od 91.161.151,00 KM.

To je, kako je navedeno, ''za 1.695.150,00 KM više od nacrta i to općeg fonda 45.058.101,00 KM uvećanje za 126.400,00 KM, sredstva posebne namjene 35.270.191,00 KM u odnosu na nacrt koji je planiran u iznosu od 34.001,.441,00 KM i to za 1.268.750,00 KM tekući i kapitalni grantova u iznosu od 10.832.859,00 KM uvećani za iznos od  i to 300.000,00 KM koji su iznosili 10.532.859,00 KM''.

Amer Zubčević načelnik Odjela za financije govorio je o prijedlogu proračuna te dijelovima koji su umanjeni i uvećani te iz kojih razloga.

Između ostalog je rekao da je došlo i do uvećanja na gradskim područjima Jug, Jugozapad, Zapad i na gradskom području Grad. Tekući grantovi uvećani su za 300 tisuća, dok je tajništvo gradonačelnika ostalo na istoj razini.

U Odjelu za financije i nekretnine došlo do umanjenja za 300.000 KM na poziciji 'izmirenje obveza prema kreditima', Služba za kulturu uvećana za 11.830 KM. Služba za odgoj obrazovanje i mlade uvećana je 6 milijuna 48 tisuća i 590 KM, te je dodana i nova pozicija 100 tisuća KM za nabavku knjiga prvašićima

Povećana su izdvajanja i za sport i kulturu te iznose na milijun i pet, jer se očekuje grant iz Federacije za mostarske prvoligaše.

Služba za socijalnu i zdravstvenu zaštitu je umanjenja za 15 tisuća KM, a Centar za socijalni rad uvećan je na 1 milijun i 163, 300 KM Grantovi pojedincima iznose 340 tisuća, smanjeni su za 40.000 na poziciji subvencioniranje građana za komunalne usluge.

Služba za zaštitu prava branitelja na je istom nivou, s tim da su udruga i udruženje od oboljelih od PTSP-ja umanjeni za tisuću ipo.  Kompletan prijedlog proračuna možete pogledati ovdje.

Amandmani

Tijekom rasprave o Prijedlogu Proračuna Grada Mostara vijećnici su iznijeli amandmane na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Jedan o istaknutijih amandmana na prijedlog Proračuna bio je onaj vijećnice dr. Lamije Duranović Vinković iz BH bloka o sufinanciranju liječenja biomedicinski potpomognute oplodnje za što traže iznos od 30 000 KM.

Vijećnica Irma Bralija na prijedlog proračun je imala je amandmane vezane za spas turističke sezone u Mostaru. Zatraženo je 65 000 KM koja bi se prebacila u odrečeni fond kojim bi se sufinancirali PCR testova gostiju te 100 000 KM za fond kojim bi se sufinanciralo dodatno noćenje turista koji posjete grad. Također zatražili su i 45 000 KM za dodatnu edukaciju turističkih djelatnika.

Boška Čvara vijećnica Naše stranke uputila je amandman na prijedlog proračuna kojim je zatražila da se dio sredstava od 215 000 KM namijenjenih za doček Nove godine na otvorenom kao i sredstava namijenjena za Zimski grad usmjere Domovima zdravlja na području Grada Mostara kao pomoć u borbi protiv Covida.

Najviše amandmana na prijedlog Proračuna imala je Hrvatska republikanska stranka, čak njih 19. Silvijo Bubalo, između ostaloga, zatražio je da se iz stavke financiranje parlamentarnih grupa vijećnika Gradskog vijeća za što se iz Proračuna izdvaja 521 000 KM preusmjere na iduće stavke: naknadu za novorođenčad u iznosu po 400 KM, jednokratnu naknadu roditeljima njegovateljima djece invalida koja zahtjeva 24 satnu njegu u iznosu od 20 000 KM, pomoć žrtvama obiteljskog nasilja u iznosu od 20 000 km, potpora mladima za startup poduzećima u iznosu od 50 000 KM, subvencija zapošljavanju osoba s invaliditetom u iznosu od 40 000 KM.

Gradonačelnik i načelnici odjela, kako su rekli trebali su pola sata da razgovaraju o amandmanima vijećnika, nastavak sjednice trebao je početi u 13.15 sati, no pauza je vijećnicima duže potrajala.

Inače, u mostarskoj gradskoj vijećnici održava se četvrta redovna sjednica Gradskog Vijeća na kojoj će se pred vijećnicima naći Prijedlog o Proračunu Grada Mostara za 2021. godinu. Na dnevnom redu naći će se i teme o rekonstrukciji i izgradnji novoproglašenog magistralnog pravca kroz Grad, prijenosu prava korištenja na nekretninama na lokaciji nekadašnje kasarne ''Južni logor'', ali i o utvrđivanju liste gospodarskih društava prema kojima ovlasti i obveze vlasnika po osnovu državnog kapitala vrše organi Grada Mostara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close