Tko će to znati?

Kordić: Tko zna, možda u isto vrijeme otvorimo bazen i dvoranu u Mostaru

Objasnio je zbog čega se dugo čekalo na izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2022. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spektakularan doček sinoć je organiziran na platou ispod Starog Mosta u Mostaru za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar koja je osvojila zlato u Rimu i postala europska prvakinja izborivši prvo mjesto plivajući u disciplini 200 metara delfin. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je sinoć i izgradnju Olimpijskog bazena u ovom gradu, uručio joj je i ključeve novog stana, a jutros s novinarima N1 iz ovog grada na Neretvi govori o nevjerojatnom nastupu mlade Mostarke, njenom uspjehu, ali i "nemaru" države prema sportašima.

Kordić je kazao da možda svi još nismo ni svjesni kakav je uspjeh Lana donijela Mostaru i cijeloj državi.

“Ovo što je ona uspjela je nešto fantastično i previše vrijedno. Mislim da će proći dugo vremena da netko ponovi ovaj rezultat u Bosni i Hercegovini, a nama preostaje da se osvijestimo kakve talente u gradu imamo”, naveo je.

Osam milijuna, to neće biti dovoljno

Objasnio je zbog čega se dugo čekalo na izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru.

“Potreba za izgradnjom sportskih objekata u Mostaru postoji, prije 30 godina smo počeli izgradnju sportske dvorane pa to više nije išlo nego jeste. I onda Mostar ostaje bez Gradskog vijeća čime su zaustavljeni brojni procesi, ali i život praktično u gradu. Nažalost od 2012. do prošle godine Mostar nije mogao nešto ozbiljnije graditi. Vlada Federacije BiH nam je novčanim sredstvima pomogla da nastavimo i započnemo nove projekte, a Lanin uspjeh nas je samo ‘pogurao’. Mi smo u Gradskoj upravi napravili određene poteze i očekujemo u narednih 15 do 30 dana stvarni početak izgradnje bazena. Imamo na raspolaganju osam milijuna KM, to neće biti nažalost dovoljno za izgradnju kompletnog kompleksa, međutim, federalni premijer je obećao da će nas i dalje pratiti. Taj novac će biti dovoljan za ovu godinu i kada se potrudimo i prođemo sve administrativne procedure do Nove godine bi bazen, nadamo se, trebao imati stvarne obrise. Dalje će sve ovisiti o financijama i mogućnostima Grada Mostara kada ćemo to sve završiti. Svi su jako zainteresirani da napravimo taj bazen i ja vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Riječ je o zahtjevnom i složenom objektu, a struka kaže da za njega treba oko dvije godine, tako da bi to moglo biti kraj 2023. ili nekad u 2024. godini ako sve bude išlo po planu. Prema nekoj računici oko 15 milijuna KM će trebati za taj bazen”, rekao nam je gradonačelnik Mostara.

Činjenica da su bh. sportašima apsolutno zapostavljeni, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da u mnogim gradovima nemaju ni uvjeta za treniranje, objasnio je kada će biti završena izgradnja sportske dvorane koju Mostar nema.

30 godina 

“To je projekt koji traje već 30 godina. U federalnom proračunu smo dobili 3,5 milijuna KM i odmah smo nastavili s radovima nakon duge stanke. Tim koji se bavi izgradnjom dvorane je jučer bila na konsultacijama u Zagrebu sa timom koji radi na reviziji programa. Na jednoj od sjednica na državnoj razini smo dobili zeleno svjetlo za ugovaranje kreditnog aranžmana za nastavak izgradnje. Očekuju nas sada pregovori sa Središnjom bankom Vijeća Europe krajem godine, veoma značajna sredstva su osigurana kroz grantove EU. Imamo veoma dobru financijsku konstrukciju i riječ je također o veoma zahtjevnom projektu. Tko zna, možda će se čak dogoditi da u isto vrijeme otvaramo i bazen i dvoranu. To bi bilo fantastično iako moramo biti svjesni da su to dva kapitalna i velika objekta što je veliki izazov”, rekao je Kordić.

Kaže da Grad Mostar iz svog proračuna izdvaja 1,5 do 2 posto novčanih sredstava za sport.

“To nisu mala sredstva. Nemamo možda posložene procedure kako se taj novac raspoređuje i to planiramo poboljšati u narednom periodu kako bi svi jednako bili nagrađeni. Bitna je fer raspodjela da se svi sportisti podrže”, poručio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close