Bolji uvjeti

Hoće li Lanini uspjesi konačno rezultirati promjenama u bh. sportu?

Upravo su loši uvjeti, slaba financijska podrška te nepostojanje adekvatnog zakona o sportu na državnoj razini neki od razloga zbog kojih sportaši biraju nastupati pod zastavama drugih zemalja.
Sport / Flash | 21. 08. 2022. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napravite bazen, napunit ćemo ga suzama radosnicama - samo je jedan od komentara nakon što je Mostarka Lana Pudar osvojila Europsko prvenstveno u Rimu u disciplini 200 metara delfin stilom. Koji je samo jedan u nizu, ali Lana i dalje u svom gradu nema olimpijski bazen, gdje bi se pripremala za silna natjecanja.

Godinama se prstom upire u lokalnu vlast da napravi bazen ili barem počne radove, a Mostarci poručuju da su oni spremni zasukati rukave i pomoći, prenosi federalna.

Iz Sportskog saveza Grada Mostara ističu da je priča o bazenu praktično završena, te da bi za dvije i više godina Lana i talenti poput nje trebali dobiti olimpijske uvjete.

„To je, praktično, gotova stvar. Inicijalna i ogromna većina financijskih sredstava za izgradnju bazena su osigurana. Tu moramo pohvaliti Vladu FBiH, premijera Novalića i sve ministre koji su podržali i shvatili značaj izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru“, kaže Senad Kevelj, direktor Sportskog saveza Grada Mostara.

Upravo su loši uvjeti, slaba financijska podrška te nepostojanje adekvatnog zakona o sportu na državnoj razini neki od razloga zbog kojih sportaši biraju nastupati pod zastavama drugih zemalja.

„Trenutno pokušavamo da joj nađemo adekvatne sparing partnere u Bosni i Hercegovini. Nije lako spojiti se s drugim plivačima, čak ni u regiji. Trenutno je to jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo. U drugim zemljama i plivačkim nacijama to je potpuno drugačija priča“, ističe trenerica Alena Ćemalović.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u kojima se u sport ulaže jako malo. Ključni je to razlog zašto mnogi talenti iz ove zemlje karijere grade pod zastavama drugih država. Rješenje definitivno nije financijska nagrada tek nakon osvojene medalje, sportašima u našoj zemlji treba sustavno rješenje, koje će omogućiti svim talentima uvjete za treninge, ali i odlaske na velika natjecanja. Kada sportaš u ovoj zemlji ne mogu sudjelovati na natjecanjima visokog ranga - poraz je i sramota, ma kako oni koji državnim kasama upravljaju to pokušavali opravdati.

„Svakodnevna pitanja gdje god kreneš: Hoćete li ići na Europsko? Šta se događa? Imate li para? Sigurno da to puno - htjeli mi ne htjeli - ostaje u glavi i igra ulogu ujutro kad dođeš na doručak, odmah se krene pričati o tome šta se događa“, kaže kapetan košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović.

Mnogi vjeruju da bi Lanini uspjesi mogli konačno rezultirati promjenama u bh. sportu i da se ovaj segment s lokalnog nivoa vrati na državni. Bosna i Hercegovina je izgubila velika imena u sportu, jer jedino čudom ovdje mogu postići zapažene rezultate na europskim i svjetskim natjecanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close