Suđenje

Kordić Jure i ostali: Tužiteljstvo traži osuđujuću kaznu za zločine na području Mostara

''Svjedokinju A silovao je optuženi Dario Mihalj, koji je u tom trenutku imao pušku i naredio joj da se skine, što je ona morala učiniti'', kazao je tužitelj, dodavši kako je i svjedokinju O također silovao Tinjak.
Vijesti / Flash | 05. 09. 2022. u 18:32 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene u Mostaru 1993. i 1994. godine, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Jure Kordić i ostalih osam optuženih budu proglašeni krivima.

Tužitelj Seid Marušić u završnoj riječi je kazao kako je Tužiteljstvo BiH provelo dovoljno dokaza iz kojih se optuženi, izvan svake razumne sumnje, mogu osuditi za zločine koji im se stavljaju na teret – uhićenja, protjerivanje, zatvaranje u logore civila bošnjačke nacionalnosti na području Mostara i najgore kršenje ljudskih prava.

Heliodrom i Vojno

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i ''Kažnjeničke bojne'' Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Marušić je naglasio da su optuženi, čiju je pripadnost HVO-u, kako smatra, dokazalo Tužilaštvo, svjesno i s ciljem učestovali u djelu koje je imalo karakter širokog i sistematičnog napada.

On je podsjetio da su svjedoci, među kojima se nalaze i zaštićeni, posvjedočili o odvođenju i zatvaranju u logor ''Vojno'', gdje su bili zlostavljani i maltretirani, a nekoliko zarobljenika je ubijeno, dok su neke svjedokinje silovane.

''U dvije kuće su bile zatvorene žene i djeca, ukupno 44 žene'', naveo je on, dodajući kako je svjedokinja B potvrdila kako su je dva vojnika HVO-a, Dario Sušac i Nedžad Tinjak, odveli u logor ''Vojno'', gdje su žene i djeca bila zatvorena u dvije kuće, dok su muškarci bili zatvoreni u podrumima. Marušić je kazao kako je zaštićenu svjedokinju B silovalo nekoliko osoba, među kojima je i optuženi Tinjak.

Otežavajuće okolnosti

Dodao je kako je i zaštićena svjedokinja J u ovom logoru bila zatvorena duže od mjesec dana, te je ''treću noć po dolasku u 'Vojno' silovana''.

''Svjedokinju A silovao je optuženi Dario Mihalj, koji je u tom trenutku imao pušku i naredio joj da se skine, što je ona morala učiniti'', kazao je tužitelj, dodavši kako je i svjedokinju O također silovao Tinjak.

Marušić je podsjetio i na iskaze drugih svjedoka koji su uhićeni, odvođeni u logore i maltretirani, te tučeni. Jedan od svjedoka, kako je kazao, naveo je kako ga je tukao Jure Kordić, koji je bio kratkog rasta i imao nož.

Tužiteljstvo BiH, naveo je Marušić, smatra kako su optuženi počinili djela koja im se stavljaju na teret, te kako Odbrana svojim dokazima nije uspjela ništa obezvrijediti i umanjiti.

''Radnje su činjene u kontinuitetu, što predstavlja otežanu radnju po optužene'', zaključio je Marušić.

Za 19. rujan zakazano je ročište na kom će Obrane početi s izvođenjem završnih riječi, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close