Davanje dara i drugih oblika koristi

Počelo suđenje Sarajliću: ''Sporan'' ključni dokaz - snimka

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić je u uvodnom izlaganju navela da je sporni snimak postao javan i dostupan prije nego što je istraga otvorena, te da zakon propisuje na koji se način može snimiti osoba.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2022. u 15:28 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi. počelo je u Općinskom sudu u Sarajevu čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi sarajevskog Županijskog tužiteljstva i Obrane.

Prema optužnici koju je pročitao tužitelj Darko Soldat, trojica optuženih se terete da su od 20. do 25. veljače 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Županijske organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. veljače 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tri svjedoka, vještaci i materijalni dokazi

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja, koji imaju po osnovu pozicija unutar Stranke demokratske akcije, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno podpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički tajnik stranke.

Tužitelj Soldat je u kratkom uvodnom izlaganju kazao da će činjenične navode optužnice dokazati saslušanjem trojice svjedoka, vještaka i izvođenjem većeg broja materijalnih dokaza.

''Tu je dokumentacija vezana za unutarstanačke izbore kao, i listinzi poziva određenih osoba'' dodao je tužitelj.

Sarajlićev branitelj Nermin Mulalić je rekao kako ovaj predmet nije ni trebao dosegnuti ovu fazu krivičnog postupka, kao i da je Sud ranije zauzeo stav da Obrani ne dostavlja sve dokaze. Dokazi su, kako je naveo, dostavljeni nakon potvrđivanja optužnice.

Obrana je, prema Mulalićevim riječima, u okviru prethodnih prigovara imala ovezu da pokrene preispitivanje dokaza, ali je po izričitoj želji Asima Sarajlića od toga odustala kako se ne bi stekao dojam da se postupak odugovlači.

''Ključni dokaz je snimak za koji Tužiteljstvo nije ispunilo zakonsku obvezu'', naveo je Mulalić.

Branitelj kaže kako krivično djelo koje je optuženima stavljeno na teret nije moglo biti učinjeno prema Tvrtkoviću, niti su ispunjeni uvjeti dokazivanja Sarajlićeve krivice.

''Obrana će provesti dokaze koji će pokazati kako je Tužiteljstvo počinilo povrede krivičnog postupka zbog kojih optužnica nije mogla biti podignuta i da u njoj nema djela. I kroz svoje i dokaze Tužiteljstva, Obrana će dokazati da nema krivnje na strani Sarajlića'', rekao je branitelj.

Sarajlić je nedavno u drugom predmetu u sarajevskom Općinskom sudu nepravomoćno oslobođen krivnje za primanje dara, što je i naveo u sudnici prilikom provjere osobnih podataka.

Snimak postao javan i prije istrage

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić je u uvodnom izlaganju navela da je sporni snimak postao javan i dostupan prije nego što je istraga otvorena, te da zakon propisuje na koji se način može snimiti osoba, što u konkretnom slučaju nije učinjeno, niti snimak ima sudsku naredbu.

''Obrana će dokazati da motiv sačinjavanja snimka počiva na osobnom interesu. Imamo svjedoka koji je nezadovoljan stranačkim izborom, a to je Semir Efendić. Ključni svjedok Tužiteljstva je iznio niz dokaza, a isto tako zanemario niz činjenica'', kazala je braniteljica Karačić.

Pored toga, braniteljica je rekla i da predstava za javnost, koju su priredili svjedoci, ne oslikava stvarnost.

Obrana optuženog Delalića je iskoristila svoje pravo da u ovoj fazi postupka ne iznosi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je 9. rujna, kada je planirano saslušanje svjedoka Semira Efendića i Alme Čolo, prenoso Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close