Suđenje

Kordić Jure i ostali: Optuženi Tinjak tijekom 1993. nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti

Svjedok Boris Blagojević je izjavio da je od 1974. do 2008. radio u Kliničkoj bolnici Mostar kao kirurg te da se njegov potpis nalazi na otpusnom listu optuženog Tinjaka iz 1993. godine.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2022. u 18:15 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Juri Kordiću i ostalima, vještak Obrane je izjavio da optuženi Nedžad Tinjak tokom 1993. godine nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti, kada je zbog ranjavanja odlazio na kontrolne preglede.

Vještak Fuad Rovčanin je kazao da je vještačio medicinski dokument, odnosno otpusni list Regionalne ratne bolnice Mostar te da je nalaz i mišljenje sačinio na osnovu neposrednog pregleda optuženog Tinjaka.

Otpusno pismo

''Iz otpusnog pisma vidi se da je optuženi primljen u Regionalnu ratnu bolnicu Mostar zbog povrede vatrenim oružjem i pritom je zadobio prostrelnu ranu'', kazao je Rovčanin, dodavši da je optuženi zadržan u bolnici od 30. lipnja do 19. srpnja 1993. godine te da je preporučeno vanbolničko liječenje kada je otpušten.

Kazao je da su kontrolni pregledi vršeni od 26. srpnja do 4. rujna 1993. te da se može reći da je od 16. prosinca sposoban za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

U unakrsnom ispitivanju, Rovčanin je kazao da ni u jednom nalazu nije konstatirano da je Tinjak koristio ortopedska pomagala.

Na upit Darka Samardžića, člana Sudskog vijeća, vještak je izjavio da Tinjak do 4. rujna nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti.

Svjedok Boris Blagojević je izjavio da je od 1974. do 2008. radio u Kliničkoj bolnici Mostar kao kirurg te da se njegov potpis nalazi na otpusnom listu optuženog Tinjaka iz 1993. godine. Kako je kazao, Tinjak je zbog rane morao dolaziti redovno na previjanje te dodao da se optuženi tada uredno javljao u bolnicu.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i ''Kažnjeničke bojne'' Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zdenko Sesar je izjavio da je od 1993. do 1995. bio angažiran u Prvoj bojnoj Bijelo Polje te je prepoznao optuženog Šikala u sudnici. Kazao je da Šikalo u Bijelo Polje dolazi u drugom ili trećem mjesecu 1994. godine te da je imao nadimak ''Nuki''. Dodao je da ga je viđao svako sedam dana, kada je bio u smjeni.

Šikalo bio vojnik pješadinac

Opisujući fizički izgled Šikala, Sesar je kazao da je bio ''mal, sitan, smeđ, nižeg rasta'' te da je nosio vojnu šarenu uniformu i dužio automatsku pušku.

Na upit Tužiteljstva, svjedok je kazao da ne zna što je Šikalo obavljao u ovom vremenskom razdoblju.

Zoran Zovko je kazao da je do sedmog mjeseca 1993. godine bio angažiran pri Prvoj bojnoj Bijelo Polje te je prepoznao optuženog Šikala u sudnici, kazavši da ga je prvi put vidio u trećem mjesecu 1994. godine. Dodao je da imao nadimak ''Nuki'', da je pripadao Hrvatskom vijeću obrane (HVO) te da je nosio maskirnu uniformu, imao automat i borbeni prsluk.

Na upit Tužiteljstva, izjavio je da je Šikalo bio vojnik pješadinac.

Na današnjem suđenju, Obrane optuženih Lovrića, Sušca, Tinjaka i Šikala su uložile bez prezentiranja, sporne i nesporne materijalne dokaze.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. svibanj, prenosi Detektor

Kopirati
Drag cursor here to close