I prije je to učinio

Komšić podnosi kaznenu prijavu protiv Dodika

"Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-ta
Vijesti / Flash | 12. 05. 2019. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas u Banjaluci zatražio od zapovjedništva Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, reagirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je najavio da će ponovo podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

"Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OS BiH, podnio sam kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela kvalificiranog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu kaznenu prijavu, mada su svi neslužbeno tvrdili kako postoje elementi kaznenog djela", kazao je Komšić za N1.

"Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente poticanja na pobunu u OS BiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OS BiH, uključujući i službenu uniformu pripadnika OS BiH". Kako je kazao, u ovom slučaju spreman je postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina.

"Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza".

Što se tiče Dodikove posjete Austriji, Komšić kaže da njega nije obavijestio o ovome, a za kolegu Džaferovića ne zna.

"Dodik se može sastajati s kim hoće, a da bi neka posjeta bila službena, ona mora biti usuglašena na razini Predsjedništva BiH. Dakle, ovo ima karakter privatne posjete".

Kopirati
Drag cursor here to close