Rujište

Nakon cjelovečernje borbe: Požar koliko - toliko pod kontrolom

''Hvala svima koji su uložili nadljudske napore da se požar koliko-toliko stavi pod kontrolu'', rekli su.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2020. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon cjelovečernje borbe u jutarnjim satima požar je lokaliziran na reonu prevoja Rujište, poručili su to Pripadnici Vatrogasne profesionalne postrojbe Mostar.

Naime, požar na lokalitetu Ruišta i dalje je aktivan, ugrožava 50-ak kuća/vikendica kao i stanište endemske vrste bora Munika, no kako navode iz PVP Mostar, zasad je pod kontrolom.

''Sve ekipe su na terenu, požari su aktivni, no zasad je pod kontrolom. Nema vjetra trenutno, tiho je. Tijekom dana očekujemo i međunarodnu pomoć gašenja požara iz zraka '', rekli su za Bljesak.info.

I Iz Gorske službe spašavanja Mostar su također poručili kako je požar 'koliko toliko' pod kontrolom.

''Hvala svima koji su uložili nadljudske napore da se požar koliko-toliko stavi pod kontrolu'', rekli su.

Kako javlja reporter portala Bljesak.info na cesti prema Rujištu brojni su odroni kamenja, a izgorena stabla na par mjesta prijete da se obruše na prometnicu.

Naime, nakon neizvjesne noći, obzirom da je snažan vjetar sa sjevera pogodovao širenju požara preko prevoja, na udaru je bila i Snježna kuća i prve kuće na Rujištu.

Dragan Velagić, zamjenik zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade poručiio je ranije kako su sve snage na tom terenu, i pokušavaju zaustaviti vatru što je kako kaže, veoma teško.

Foto: Bljesak.info / Požar na prevoju Rujište

''Tražimo međunarodnu pomoć, od bilo koga. Samo da nam dođe netko i pokuša sanirati. Stanje je kritično'', kazao je Velagić ranije.

Požar između Zijemalja i Rujišta aktivan je od utorka, a helikopter OS BiH ga je gasi već treći dan.

''Helikopter pokušava gasiti požar, ali takav je teren da ni on ne može nešto puno pomoći. Također gori kod Nevesinja, pa smo i tamo poslali dio snaga, zovemo od kuća dobrovoljce tko hoće da nam pomaže, borimo se pa što će biti, vidjet ćemo'', poručili su ranije za Bljesak.info iz PVP Mostar komentirajući veliki požar koji gori sjeverno od Mostara te se sve više približava Parku prirode Rujište.

Podsjećamo, na istom lokalitetu je početkom rujna 2017. godine također izbio požar velikih razmjera, koji je zahvatio velik dio šume. 

Kopirati
Drag cursor here to close