Sjednica

Klub vijećnika Bošnjaka u GV Mostara - ''Mevlana je legitimna ideja''

''Interkulturni centar 'Mevlana' je lagitimna ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi sa jednakim nivoom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim'', priopćeno je.
Vijesti / Flash | 12. 03. 2024. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, na svojoj 10. redovnoj sjednici, održanoj 12.03.2024. godine donio je niz zaključaka.

Između ostalog u prioćenju za javnost Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara navodi kako  ''snažno podržava legitimne zahtjeve Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Muftijstva mostarskog za izgradnjom Interkulturnog centra ''Mevlana'' u Mostaru u Centralnoj zoni Grada Mostara, na lokaciji Lakišića harem.

''Smatramo da bi na taj način Grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjerom i za ostale lokalne sredine u Bosni i Hercegovini'', navedeno je.

Dodaju kako osuđuju sve pokušaje omalovažavanja ili delegitimizacije ideje izgradnje Interkulturnog centra ''Mevlana'', jer u Mostaru može i mora biti mjesta za sve bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

''Interkulturni centar 'Mevlana' je lagitimna ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi sa jednakim nivoom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim. Ono što važi za ostale mora važiti i za ideju izgradnje Interkulturnog centra 'Mevlana''', poručuje Klub vijećnika Bošnjaka u GV Grada Mostara.

Doneseno je i niz zaključaka:

Klub vijećnika Bošnjaka je na sjednici dao podršku mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću i Islamskoj zajednici Grada Mostara za izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana“ u Mostaru i zatražio od gradske administracije da s dužnom pažnjom razmotri sve zahtrjeve Islamske Zajednice BiH i Mostarskog muftijstva i da na iste odgovori.

Također, traže da se angažiraju sve nadležne službe i odjeli kako bi se zahtjev za izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana“ u Mostaru u Središnjoj zoni po hitnoj proceduri uputio na razmatranje prema predviđenim procedurama.

Klub poziva međunarodne zvaničnike i organizacije (OHR, OESS) da se u skladu sa svojim mandatom, ali i jasno pouzetim obvezama, uključe u rješavanje ovog pitanja, koje je od vitalnog značaja za muslimane, Bošnjake, ali i sve one koji žele istinski inerkulturni dijalog u Mostaru.

Traže da OHR angažira neovisni tim, koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za gradnju objekata u Središnjoj zoni Grada Mostara.

Klub vijećnika Bošnjaka nadalje traži da se što prije raspiše međunarodni javni poziv za izradu Regulacionog plana Središnje zone Grada Mostara, sa zadatkom da u Središnjoj zoni bude rezervirano mjesto za kulturne institucije svih građana Grada Mostara.

Na kraju, Klub vijećnika poziva sve javne gradske zvaničnike, kao i građane da se jedni prema drugima odnose s dužnim poštovanjem i dobrim običajima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close