Korak dalje

Islamska zajednica uputila zahtjev Gradu Mostaru za gradnju Mevlane

Lokalitet je postao i problem nakon najave da će se doček Nove godine održati na toj lokaciji…
Kultura / Flash | 07. 03. 2024. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Mostar Džafer Alić uputio je Odjelu za urbanizam Grada Mostara zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra Mevlana.

Kako je navedeno u priopćenju, traži se izgradnja centra na lokalitetu Lakišića harema (zemljište označeno kao k.č. 1785/1, 1771,1772,1773,1774,1775, D k.č. 1770 i 1769, K.O. Mostar II novi premjer Ito po starom premjeru odgovara 1228/8, 1322/1, 1322/2, 1322/3, 1322/6 i 1323 K.O. Mostar).

Podsjetimo, u srijedu je u Mostaru predstavljen projekt spomenutog centra koji je izazvao buru u javnosti jer je preko noći postavljena ploča s idejom o gradnji.

Arhitektica Alma Pinjić, članica tima koji je radio na izradi idejnog rješenja, rekla je kako su idejni tvorci shvatili ''da nije dovoljno da objekt ima samo sadržaj koji će biti kultura'' pa je zamišljeno i da objekt ima kongresnu dvoranu, jednu manju dvoranu koja se može dodatno dijeliti, a da bi to moglo funkcionirati – zamišljen je i treći dio koji se odnosi na smještajni kapacitet.

Polemike u javnosti izazvala je i sama lokacija zbog koje je mostarska Islamska zajednica i prosvjedovala tvrdeći kako joj pripada taj prostor, da je na njemu nekada bio harem uz to se protiveći izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Oko svega oglasio se i mostarski gradonačelnik koji je rekao kako Kazalište ima sve potrebne dozvole te da se priča oko postavljanja ploče svodi na politički folklor. S druge strane, predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, rekao je kako SDA nema ništa s tim.

Lokalitet je postao i problem nakon najave da će se doček Nove godine održati na toj lokaciji uz obrazloženje da je nedopustivo da se proslava odvija na mjestu gdje je bilo groblje. No, sada, odjednom nije sporno da se gradi na istom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close